Българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ Белене, включително за рестартиране на проекта. Това се казва в документи за днешната среща на руския президент Владимир Путин с българския държавен глава Румен Радев, цитирани от ТАСС.

В документите е посочено също така, че "Росатом" може да приключи преговорите за шести блок на АЕЦ "Козлодуй" в България до края на юли 2018 година.

Целта на визитата ми е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, защото този диалог е важен за успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи.

Президентът Владимир Путин посрещна българският държавен глава Румен Радев в Сочи

Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев изрази очакването си днес да бъде направен стратегически преглед на двустранните отношения.

Радостно е, че моята визита е в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, каза още Румен Радев. Още по-радостно е, че днес нашите народи заедно празнуват този празник, добави той. Заедно отбелязваме и една знакова годишнина - 140 години от Освобождението на България и Руско-турската освободителна война, благодарение на която България възкръсна на картата на Европа, каза президентът Радев. Затова, по думите му, отношенията между двете страни са по-особени. Не се основават само на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки между нашите народи.

Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни, каза Радев. В същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различия и нерешени въпроси, каза българският държавен глава и изрази очакване днес да бъде направен стратегически преглед на двустранните отношения. Да констатираме не само силните традиции и огромния съществуващ потенциал, но и да обосновем необходимостта от реални действия, добави президентът Радев. Той отбеляза, че има много взаимни интереси в търговията, икономиката, енергетиката, образованието и културата.

Ще се радвам днес на един откровен и задълбочен диалог, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока, каза Румен Радев.

"След няколко дни ще приемем премиер-министъра на България Бойко Борисов", потвърди Владимир Путин на срещата си с президента Радев в Сочи.

 В словото си Путин припомни общата история на Русия и България, славянската писменост и честването на 140 г. от освобождението на България. И завърши: "Добре дошли!"

 В отговор българският президент Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му. После добави: "Целта на моята визита е да възстановим на най-високо ниво диалога. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата".

По време на разговорите в Сочи между делегацията, водена от Румен Радев и руския президент Владимир Путин

Снимка: Президентство

Руският президент Владимир Путин приветства Радев в Русия и посочи, че посещението е във връзка със 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война. Това е една от най-важните дати в общата ни история, добави президентът Путин. Руският държавен глава отбеляза, че с това двустранните отношения не се ограничават и има много неща, които свързват двете страни. Президентът открои предстоящото отбелязване на Деня на славянската писменост на 24 май и добави, че Радев е посетил културни събития в руската столица, а през есента в България ще има съответстващи руски събития в културната сфера. Владимир Путин посочи, че в началото няма да засяга въпроси от икономически характер. Той отбеляза само, че през миналата година се наблюдава ръст на взаимната търговия, което не може да не радва, но възможностите по думите му са по-големи от постигнатото.

Владимир Путин бе включил в руската делегация министъра по енергетика Александър Новак и този на търговията и промишлеността Денис Мантуров. Присъстваше и генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Румен Радев влезе на срещата с шефа на кабинета си Иво Христов, главния секретар Димитър Стоянов и секретаря си по външна политика Атанас Кръстин, който очаква да получи агреман за посланик в Москва. От българска страна министри в делегацията няма.