Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания от 17 до 19 октомври по покана на Нейно Величество кралица Елизабет II. Българският държавен глава ще има аудиенция при Елизабет на 18 октомври, съобщиха от неговия прессекретариат.

В рамките на визитата си Радев ще изнесе лекция в университета в Оксфорд и ще се срещне с представители на българската общност. Държавният глава ще посети Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд.

Президентът и българската делегация ще посетят и Уестминстърското абатство в британската столица.

Във Великобритания Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева, която ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища там, се казва още в официалното съобщение.

Румен Радев ще стане третият български президент, който получава възможност за аудиенция от кралицата. Първи беше Петър Стоянов - през 2001 година, а втори - Росен Плевнелиев, който беше на аудиенция в Бъкингамския дворец през 2014 година. През 2006 година Георги Първанов също беше в Лондон, но визитата беше работна и включваше среща с тогавашния британски премиер Тони Блеър.

Снимка: Пресслужба на държавния глава