Съпругата на президента Десислава Радева излезе с пост на фейсбук страницата си относно предстоящото й посещение в Лондон, за което обаче тя не е била предупредена от институциите. Според съпругата на президента "един служител на Мисията ни в Лондон, сигурно от престараване, решил да драсне покана от нейно име до когото сметне за добре и с тема, която му звучи достатъчно респектиращо и в същото време дипломатично, без да си направи труда да пита или поне информира нито администрацията на президента, нито мен - "канещата", заявява Десислава Радева.

Вчера излезе информация, че съпругата на президента Румен Радев - Десислава ще се срещне с представители на българската общност във Великобритания. Информацията дойде от разпространена от българското посолство в Лондон покана сред българската общност на Острова, чийто текст гласи, че г-жа Радева ще посети Лондон на 17 октомври и в качеството си на първа дама ще вземе участие в разговори на територията на българското посолство в Лондон. Поканата бе отправена по електронната поща до български интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти, живеещи и работещи на Острова. По непотвърдена информация от прессекретариата на президента, по същото време държавният глава щял да бъде приет от кралица Елизабет II.

"Terminal 3" сравни посещението с филма "Мисия Лондон", а "Епицентър.бг" определи събитието като височайше.

Ето как коментира случващото се Десислава Радева:

"Terminal 3, благодаря, че ме осведомихте за срещата ми с "изявени представители на българската общност в Обединеното кралство - интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти". Бях силно впечатлена и от темата - "развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство".

За кратко изпаднах в умиление какъв капацитет съм. Даже започнах да си говоря на "Вие". Но се сетих, че живея в България.

Затова и не ме учуди, че "новината" с готовност и някак добронамерено бе споделена от редица други "информационни" сайтове. Утре очаквам да я прочета в пресата. А с повече късмет току виж попаднала и в национален ефир.

Да, "Мисия Лондон" е чудесна книга с много хубава екранизация. Жилеща сатира, присмехулство и тънко чувство за хумор... Макар да харесвам Алек Попов повече със "Сестри Палавееви", във втората част на която се сдобих с много любим герой - бай Ангел, в когото припознах доста хора. Но това са подробности.

Думата ми е за Мисия Лондон. В днешни дни. Един служител на Мисията, сигурно от престараване, решил да драсне покана от мое име до когото сметне за добре и с тема, която му звучи достатъчно респектиращо и в същото време дипломатично, без да си направи труда да пита или поне информира нито администрацията на президента, нито мен - "канещата".

Длъжна съм да споделя следното: когато придружавам президента в чужбина наистина правя срещи с българи - представители единствено на българските училища там или на организации, съхраняващи и популяризиращи българските традиции и култура. Срещите са неформални. Нося учебни помагала, книги, съдействам с каквото мога. На такива срещи присъстват не повече от двадесет човека. Правим ги непосредствено преди срещата на президента с българската общност. Така е било, така и ще бъде занапред. Всякакви други трактовки са неистина или умишлен опит чрез мен да се злепостави държавният глава.

И за финал - вече бях вкарана в идентичен сценарий още през месец януари, тази година, при посещението на президента в Брюксел. "Мисия Брюксел" също е добро заглавие за книга. Но, за жалост на мнозина, без "истерично самовлюбената жена на български държавник"(по Л.Дилов-син)."