Следващият месец може да се окаже ключов за развитието на отношенията между България и Северна Македония, защото Съветът на ЕС може да реши да започне преговори за членство на Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Президентът Радев добави, че ако в рамките на оставащия един месец, членовете дадат гаранции, че ще се решат всички спорни въпроси - събития, личности, корекция на учебници, на надписи в музеи, на паметни плочи, на позиции на обществените медии, тогава българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз /ЕС/. Ако обаче това не се случи, правителството трябва да предприеме мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство в ЕС. С тази нова позиция трябва да бъде запознат и българският парламент, допълни Радев.

Според него последната среща на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония буди безпокойство. Президентът е на мнение, че темповете по напредък на комисията изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония.

Румен Радев изтъкна, че България трябва да продължи да подкрепя европейската и евроатлантическа интеграция на Република Северна Македония. "Винаги съм настоявал ние да бъдем най-активните застъпници на тази кауза, но при ясни условия", заяви Румен Радев. Според него една такава открита, коректна и конструктивна позиция, ще бъде от полза за ЕС, защото не бива да се допуска нерешени междусъседски проблеми да се внасят в европейското семейство. По думите му България трябва да покаже зрялост и отговорност за стабилността на Съюза. Според него това ще бъде от полза и за самата Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на нейното европейско приобщаване. Освен това ще бъде в полза и за България, защото тази интеграция не трябва да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета, завърши президентът.