За 77-а поредна вечер в т.нар. Триъгълник на властта в София се събраха демонстранти с искане за оставка на премиера и главния прокурор и блокираха с озвучителния камион движението по бул. Цар Освободител  - от Националната художествена галерия до площад "Независимост".

Ден след големия национален протест, тази вечер обстановката в района е спокойна. Протестиращите не са толкова много, колкото предишни дни.  Около 21 ч. те хвърляха яйца по сградата на Народното събрания и се отправиха на шествие към Орлов мост, което мина по "Цар Освободител", а покрай старата сграда на парламента бе посрещнато от плътен полицейски кордон заради вчерашните събития.

Дъждът обаче прогони повечето от блокиралите кръстовището на Орлов мост и след 22,30 часа движението бе възстановено.

От "Отровното трио" разпространиха план за България, който се състои от 5 точки. Те са за спиране на кражбите, промяна и борба за справедливост, инвестиция в бъдещето на поколенията и икономически ръст, качество и ефективност на държавните институции.

Ден след големия национален протест, днес обстановката в района на "триъгълника на властта" е спокойна.

Снимка: БТА

По-рано пред Съдебната палата започна и протест срещу главния прокурор Иван Гешев, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". С него стартира поредица от протести под надслов "Правосъдие без каскет". Недоволните настояват за оставката на Гешев - според тях Гешев е погазил конституцията и е показал репресивен стил на управление. Те поискаха и реформа на прокуратурата.

Снимка: БТА

Всяка сряда пред Съдебната палата ще се събират хората, които настояват за оставката на Гешев. Според инициаторите тя е по-важна от оставката на кабинета, защото съдебната ни система не отговаря на европейските изисквания.

Протест "Правосъдие без каскет"

Снимка: БТА

В протеста с искане за оставка на главния прокурор се включиха и лидерът на "Да, България" Христо Иванов, както и представители на "Боец".

Христо Иванов на протеста "Правосъдие без каскет"

Снимка: БТА

Протестиращите заявиха още, че парламентарната квота във Висшия съдебен съвет е голяма и настояват за реформа. 

Протест "Правосъдие без каскет"

Снимка: БТА

Днес младежи от "Да, България" разлепиха и плакати с шесте въпроса на Европейския парламент, сред което е какво е  направила прокуратурата за борбата с корупцията в България.

В района на НДК в София тази вечер започна и контрапротеста на хора, подкрепящи правителството и главния прокурор под надслов "Да съхраним единството на нацията. Хората скандираха "Браво, Гешев" и "Радев, оставка".

Контрапротестът пред НДК

Снимка: БНТ

Гражданите издигнаха плакат с надпис "Не искаме гражданска война". Те не искат предсрочни избори и събират подписи срещу блокирането на кръстовища в София.

Хората от контрапротеста не се засякоха с недоволните пред Съдебната палата и антиправителствения протест, но скандираха "Радев, позор". Един от демонстрантите коментира пред БНР, че протестът срещу властта е "обсебен от президента":

Контрапротестът пред НДК

Снимка: БНТ

"Ние сме едни хора, които цял живот сме мечтали за демокрация, и затова не искаме да се връща болшевизмът под всякаква форма. И затова искаме да изразим своето отношение към т.нар. президент Радев, защото президентът неговата е функция е да бъде нещо като медиатор, а той представлява един революционер на БКП. Ние сме демократи и сме били 404 дни тук всичките хора на протест против Орешарски".

Контрапротестът пред НДК

Снимка: БНТ