За мен е удоволствие да ви приветствам с избирането ви на високо отговорните длъжности в ЦИК. Всички знаем, че провеждането на свободни, честни, прозрачни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата му с ръководството на ЦИК.

Преди дни парламентът гласува нов състав на ЦИК, така както поискаха от опозицията. Въпреки това от БСП не се върнаха в парламента, но изпратиха свой представител, който внесе тяхното предложение за член на ЦИК.

"Тези завоевания трябва да се отстояват с всеки избор. Провеждането на избори е задача на цялото общество, но за организацията, провеждането им, отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право, нашето общество ще разчита изключително на вашите усилия и висок професионализъм. Знаем много добре, че времето ви до изборите за Европейски парламент е изключително ограничено, но в тази връзка съм поканил и Ивилина Алексиева", заяви Радев и благодари на бившия председател на ЦИК за свършената работа.

Радев подчерта, че приемствеността е ключов фактор за успешната работа на Комисията. "Днешната среща е важна, тя е свързана с очакванията на цялото общество за прозрачни, честни, добре организирани избори", каза още държавният глава. 

След евроизборите ще поканя ЦИК и ДАЕУ, за да обсъдим въвеждането на електронно дистанционно гласуване, каза още президентът. 

"Искам да чуя вашите виждания за намаляване броя на недействителните бюлетини, които са проблем за българските избори. За намаляване на възможностите за манипулиране на резултатите. Да чуем готовността на какъв етап е хронограмата за изборите за Европейски парламент. Много важен етап е въвеждането на машинното гласуване в обема, указан в новия Изборен кодекс. Надявам се най-сетне той да бъде факт. Знам, че това затруднява вашата дейност, но там нещата трябва да се спазват. Трябва да има 3000 машини. Искам да чуя вашите виждания за критериите, по които тези машини ще се разпределят в секционните избирателни комисии, както и вашите виждания за защитата на машинното гласуване - софтуерна, физическа и хардуерна. Много е важно да не се допусне компрометиране на машинния вот. След тези избори за европарламент смятам да ви поканя отново заедно с представители на Агенцията за електронно управление, за да видим следващата стъпка за разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване, което чакат милиони българи не само зад граница, но и в България", заяви Радев.

Той изрази надежда днес да се състои ползотворна дискусия, а президентската институция с каквото може да съдейства за високоотговорната дейност на ЦИК. 

Дейността ни ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите за честни, справедливи и вярно отразени гласове на избирателите. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева в началото на срещата ѝ с президента Румен Радев.

"Оценяваме това, че незабавно във втория ни работен ден ние сме при вас, за да се запознаете с нас. Ние сме избрани от Народното събрание, а вие назначихте другите членове много своевременно и осигурихте нашата работа и ви благодарим за това. Развълнувани сме, защото тези дни вниманието е насочено към нас и ЦИК е натоварена с много очаквания. Цялата ни дейност ще бъде насочена в защита интересите на гражданите за честни, справедливи, вярно отразени гласове на гласоподавателите", коментира Стоева и подчерта, че именно това е тяхната идея.

"Да започнем от хронограмата - днес ни предстои първо заседание, така че ние ще я приемем. Имаме готовност за това. Ръководството на Комисията работи стегнато, усилено, в един много бърз темп. Предстои ни тежко заседание след срещата с вас", допълни още тя.