Съгласно установените процедури в президентската администрация, които гарантират прозрачност при назначенията на висши държавни длъжности, държавният глава обявява номинациите на двамата, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков 2".

Номинираните за представители на президента в КС притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, с признат авторитет в България и в чужбина. Плевнелиев ще ги назначи до края на септември, се казва още в съобщението.

В него се допълва, че Филип Димитров е министър-председател в периода 1991-1992 г. (като лидер на СДС тогава той оглави кабинет на малцинството, който оцеля около година и падна след вот на недоверие - б.р.) и народен представител в 36-о, 37-о и 40-о Народно събрание. Зам.-председател на Обединения парламентарен комитет ЕС-България (1993-1997 г. и 2005-2008 г.). От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП.

Възпитаник е на Юридическия факултет на СУ, специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон, САЩ (2003 г.), доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).

Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия. Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.).
От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия.

Цитирано е мотивационно писмо от Димитров до президента, в което се казва, че номинацията му е висока чест за него и като юрист, и като обществен деец.

"Благодаря Ви за оказаното доверие. Заявявам категоричното си желание и в бъдеще да отстоявам принципите на Конституцията, законността и справедливостта и да работя за България като демократична и правова държава. Надявам се, че опитът от близо две десетилетия в съдебните зали, както и този от законотворчеството, от изпълнителната власт и от международната ми дейност, биха ми помогнали да допринеса за успешната работа на КС", пише бившият премиер.

Той подчертава, че за него би било желано предизвикателство да приложи академичните си и практически познания и ако бъда назначен, ще направи всички усилия да посрещне това предизвикателство по достоен начин.

Другият номиниран - Мариана Карагьозова-Финкова, е професор по Конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ (2003-2013 г.).

Координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на ЕС и Европейски конституционализъм в редица специалности на СУ и НБУ. Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право.
Член е на Правния съвет при президента.

Преди дни ГЕРБ номинира бившия омбудсман Константин Пенчев за конституционен съдия.

Кандидатът на съдебната власт ще бъде излъчен на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.