Премиерът Бойко Борисов демонстрира желание за диалог с президента за избора на нов главен секретар на МВР, след като Румен Радев отправи директни критики към досегашния - Младен Маринов, избран за нов вътрешен министър.

"Предложението за нов главен секретар на МВР първо ще обсъдя с президента. Преди каквото и име да се спомене, ще го потърся в удобно за него време, ще мотивирам кандидатура, ще сложа няколко имена и вече тогава ще пристъпим към необходимите по закон съгласувателни процедури. Системата има нужда от професионализъм, от спокойствие и аз съм убеден, че е и той ще погледне държавнически", заяви  Борисов пред журналисти, след като се стигна до напрежение около указа за освобождаване от поста на Маринов, тъй като от правителството пропуснаха съгласувателната процедура.

"Първо с него ще го обсъдя, за да сме сигурни, че когато пуснем съгласуване, няма да се получи стрес в системата. Никога не съм водил война с президента", подчерта Борисов и увери, че от него не се е чуло и дума срещу президентската институция.

По думите му обаче никой не е трябвало да спира освобождаването на Маринов.

"Самият президент е бил в такава позиция", каза и припомни освобождаването му от ВВС.

Той изтъкна, че с президентството от месеци вървят съгласувателни процедури за посланиците.

"В сряда към 10-12 посланици пуснахме с предварително съгласуване на имената, така че да няма проблеми. Докато не договорим дадения пост - не ги пускаме", категоричен бе Борисов.

Той коментира и скандала около позицията на правителството в защита на Унгария.

"ГЕРБ е партия на практическите действия, а не на постовете. 6 от 6-те евродепутати на ГЕРБ, въпреки взетото решение на ЕНП за гласуване срещу Унгария, гласуваха против. Точка. Всичко друго е голословие, нападки и лъжи. Ръководителят на г-жа Нинова, с цялото ми уважение към нея, не я послуша или тя не го послуша. Това не е ли двоен режим - вън да удряш по Унгария, а в България да говориш, че друг го прави. Единствено евродепутатите на ЕНП и Николай Бареков подкрепиха Унгария. А сега вие вижте кой е прав и кой е крив", каза премиерът по повод изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че той лъже.

По-рано тя заяви:

"Втори ден министър-председателят Бойко Борисов лъже, че евродепутатите на БСП са гласували срещу Унгария. Ние имаме четирима евродепутати, от които само един - Сергей Станишев, е гласувал "за" санкции срещу Унгария (Момчил Неков беше против, а Петър Курумбашев и Георги Пирински не гласуваха - б.р.). Премиерът да се въздържа от подобни лъжи, да си погледне неговата група и да не се занимава с нас. Ева Майдел като негов депутат се е въздържала".

"Много е устата. Аз не мога да надговоря една такава жена, затова и не мога да се оженя втори път. Трудно е да се справиш с устата жена. Как да го обясня на друг език", добави Бойко Борисов за Нинова в типичния си стил.