Новият главен секретар на МВР трябва да е горе долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента вече бившият вътрешен министър Валентин Радев. От днес той се върна като депутат в Народното събрание и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред.

Попитан за следващия главен секретар на МВР, който да наследи Маринов на поста, Радев заяви, че има поне три кандидатури, които са подходящи за поста. Двама от тях според Радев са директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП и шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

"Те са от кариерата и години наред са работили в МВР", изтъкна Радев, цитиран от БТА.

Самият Маринов тази сутрин каза, че все още не е избрал кой да бъде главен секретар, засега само сондирал, но не отрече, че избраникът му може да е или Спиридонов, или Терзийски.

Името на шефа на ГДБОП беше замесено в скандал в последните дни - след няколкочасовото задържане на български и румънски журналист. Антимафиот №1 беше силно критикуван, особено след като заяви, че няма за какво да се извинява, защото служителите на МВР са си вършели работата - арестували репортерите, защото били на местопрестъпление.

Ивайло Спиридонов (вдясно) и журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов

Снимка: bTV

Днес Радев заяви още му като нов вътрешен министър Маринов ще има силна политическа подкрепа.

Премиерът Бойко Борисов вече го защити от критиките на президента Румен Радев, а вчера и главният прокурор Сотир Цацаров каза, че ежедневно е работил с него и може да каже, че е голям професионалист.

На въпрос къде се чувства по-добре - като народен представител или в МВР, ексминистърът отговори, че в Народното събрание е по-спокойно.

"Зависи от човека, и там, и тука, като на терена - като играеш сърцато, без значение дали побеждаваш или падаш, това съм се старал да правя и там, и тука", допълни той.

Валентин Радев отбеляза, че се работи по промените в Закона за движение по пътищата, който се разделя на три нови закона. Предстои обществено обсъждане.

"Това е една малка революция, нещо много сложно, което се извършва, има вътрешна съпротива в министерствата. Ако това успеем да направим, тази битка, която много ми тежеше, за намаляване на жертвите по пътищата, ще бъде много по-успешна", коментира той.

Маринов се срещна със синдикатите, доволни са, че е от кариерата

Междувременно самият Младен Маринов се срещна днес със синдикалните организации в МВР. Пред медиите той каза, че синдикатите са важни както за коректив на ръководството, така и за помощ на ръководството, както и за защита на интересите и законовите действия на колегите пред обществото.

Снимка: БТА

Министърът обясни, че срещата е била опознавателна и той е представил пред тях визията си за МВР. Той допълни, че самите синдикати са се обединили около нуждата от законодателни промени, част от социалните пакети и униформеното облекло.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов коментира, че на новия министър може би ще му бъде необходимо известно време, за да се адаптира към новата позиция на политик.

"От успеха или неуспеха на един министър до голяма степен зависят успехите и неуспехите на хората, работещи във ведомството", каза Попов, който изрази удовлетворение, че за министър на МВР е бил назначен човек от кариерата.

И добави, че има три принципни проблема в МВР, които не могат да бъдат решени бързо, но трябва да се работи по тях - хроничното недофинансиране на министерството, мотивацията на служителите и това, че досега ведомството се е ръководело не от политици, а от чиновници.