Спецправосъдието е създало впечатление не толкова за специализираност, а за извънредност и е било закрито, защото не е оправдало съществуването си. Това обясни по БНТ председателят на правната комисия в Народното събрание Андрей Михайлов от "Има такъв народ". Само преди ден депутатите от комисията гласуваха закриването на специализираните съдилища и на специализираната прокуратура.

Това решение даде възможност да се покаже на обществото волята на всички парламентарни групи да бъде закрито това спецправосъдие, което не оправда съществуването си за тези 10 години, коментира Михайлов.

"Създаде се усещането, че те не са толкова специализирани, колкото извънредни съдилища. Процентът дела, които се разглеждат от тях не е чак толкова голям - те са само 3% от общите съдопроизводства. Голям процент от тях завършват със споразумения - 50%. По нищо този съд не се отличава и не блести сред останалите, напротив - създаде се усещането, че той е целево създаден или използван, за да се атакуват конкретни лица", смята юристът.

Той успокои, че вече стартираните дела няма да започнат отначало, а оттам, докъдето са стигнали. "В наказателния процес има един принцип на несменяемост на съдебния състав, затова тези дела следва да бъдат продължени да се разглеждат от същия съдебен състав", обясни Андрей Михайлов.

Той коментира и другата промяна, касаеща прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата и коментарите, че тя е и предложена само заради фигурата на Иван Гешев.

С това не се гони персонален елемент, не се визира върху личности. Бюрото представлява силова структура, въоръжена структура, която няма място в съдебната власт. Какво ще спомогне за защитата на свидетелите, ако тази въоръжена структура е в прокуратурата - тя е с всичките атрибути на изпълнителната власт, заяви Михайлов.

Във връзка с обвиненията към Ива Митева от ИБГНИ и ДБ за това, че не насрочи извънредно заседание на парламента, както те поискаха, шефът на правната комисия застана на нейна страна. "Г-жа Ива Митева е брилянтен юрист, имах щастието да се уча на парламентаризъм от нея. Такъв парламентарист е гордост за всеки парламент и за всяка политическа партия", каза той.

Той коментира и поведението на депутатите в правната комисия, която за съществуването на 46-то Народно събрание проведе 12 заседания, а по думите на Михайлов е била най-активната парламентарна комисия.

"Там се чуха думи като престъпници, като цървул, много грозни думи за мен. Институционализмът не е агресивно поведение", не скри разочарованието си Андрей Михайлов. "Може би една доза смирение би била подходяща. Разбирам, че дълго управлявалите 12 години не желаят промяна, но обидите не са начинът да кажеш, че не си съгласен с опонента", категоричен беше шефът на правната комисия.

"Без съдебна реформа няма как да продължим напред - не за да се месим в нея, а за да се гарантира един справедлив процес", обобщи депутатът от ИТН.