Местан заяви пред журналисти, че под истински демократично управление разбират такова, което ще укрепва институциите, а няма да поставя личната воля над тях, предаде "Фокус".

"Искаме и управление, което няма да говори от първо лице, единствено число, когато се разпределят обществени блага. – „аз построих магистрали, аз открих спортна зала, аз финансирах детски градини”, защото, ще се съгласите, че това са средства на българския данъкоплатец. Искаме управление, което няма да бъде управление на "аз" формата”, каза още Местан по повод бившия премиер Бойко Борисов.

Лидерът на ДПС отказа да посочи точния брой на събраните подписи, като каза, че са „достатъчно”. Той отбеляза, че партията се бори за гласовете на българските граждани.
„Очакваме разширяване на географията на парламентарното представителство на ДПС, не само в 13-те избирателни района, от които имаме избрани народни представители през 2009 г. Вярваме, че ще получим тази силна подкрепа, която ще ни даде тежестта да имаме пряко отношение при съставянето на следващо българско правителство”, отбеляза Местан.

Както е известно, ДПС беше мандатоносител на кабинета на Сергей Станишев, по известно като правителството на Тройната коалиция.

В отговор на въпрос Лютви Местан заяви още, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган може да не се кандидатира пак за депутат.
"Има много силни номинации за д-р Ахмед Доган. Решението ще е негово. Възможно е и да не се кандидатира", каза Местан и добави: "Но със сигурност знам за един друг човек, който досега се въздържаше да се кандидатира, или ако се кандидатира, се въздържаше да положи клетва. Г-н Бойко Борисов през 2005 г. беше кандидат за народен представител, беше избран в две листи, но не положи клетва. Но този път не само, че ще се кандидатира, а мога да се хвана на бас, че ще застане чинно, за да положи клетвата си, защото… има защо. Може би се нуждае от статута на народен представител. Не всеки има вътрешните сили да повтори аристократичните жестове на д-р Доган”.
Лидерът на ДПС не уточни какво има предвид, но вероятно намекваше, че Борисов ще иска да си осигури мандат.

По повод евентуална конкуренция между него и Цветан Цветанов в Кърджали, Местан коментира:"Г-н Цветанов не би ме притеснил като опонент в Кърджали. Ще ме улесни. Твърде е удобен", цитира го БГНЕС.

По-рано днес и представители на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" внесоха документи в ЦИК. Те заявиха, че ще се явят сами на изборите и няма да правят никакви договорки и коалиции.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който вече регистрира партията си в ЦИК, днес също обяви, че няма да се коалира с никоя друга партия.

Според всички социологически проучвания протестите в странаха покачиха подкрепата за националистите, докато рейтингът на Кунева пада.