Веднага след кандидат-президенския дебат по БНТ, социалните мрежи бяха заляти с коментари "за" и "против" двамата претенденти за "Дондуков 2" Румен Радев и Анастас Герджиков. Ето какво гласят част от тях:

"След проведения кандидатпрезидентски дебат, Герджиков явно ще гласува за Радев!", подкрепи своя приятел, колега и настоящ началник Димитър Стоянов - главният секретар на настоящия предзидент.

Бившият шеф на "Пирогов" Асен Балтов коментира: "Проф. Герджиков доминираше аргументирано и убедително в този дебат. Нищо чудно, че Радев до последно търсеше начин да го пропусне".

Сценаристът и политик Иво Сиромахов беше традиционно остър: "Радев го смачка. Чак ми стана жал за тоя клетник. Всъщност не ми е жал за него. Жал ми е за Софийския университет, който е допуснал такъв нещастник да му е ректор."

Журналистът Явор Дачков пък видя дебата така: "Добре организиран дебат от БНТ. Можеше да е два часа, за да има повече време. Важни теми като здравната криза и т.н. бяха минати мимоходом, а и повече време за пряк сблъсък не би навредило. Аделина Радева води отлично и заслужава поздравления. Румен Радев победи и излезе със самочувствието на победител. Ръкостискането накрая показа отчетливо това. Герджиков се представи прилично на фона на кампанията му досега с малки пиарски пропадания - москвичи, завинаги любов и прочие. Не успя да притисне Радев, въпреки, че опитваше през цялото време. Мисля, че го изтърва основно по ковид кризата и му изписа вежди вместо да му извади очите в няколко други случаи - Русия, мигове, "слезте от облаците" и прочие. Радев имаше по-ефектни заготовки за мафията, обединението и прочие, които използва на място. По-агресивен и политически подготвен противник лесно би го извадил от равновесие. Герджиков не успя. И двамата бяха вдървени и заучени без харизма. Като цяло скука и усещане за посредственост. И това може би не е толкова зле. И без друго Кирил и Асен ще компенсират споменатите дефицити:)".

"Не дебат, а боза", коментира политологът Васил Гарнизов.

Ракламистът Радослав Бимбалов анализира езика на тялото: "Мога да опиша този дебат само с последните му пет секунди. Ръкостискането между двамата. Герджиков подаде силно опъната ръка, за да се запази далече, да си спечели разстояние от опонента. Това е поведение на страхлив, притеснен, зависим човек. Сбогом, г-н ректор. Не искам да Ви гледам повече".

Отпадналата на първи тур кандидат-президентка Цвета Кирилова пък написа: "Ако бях на мястото на Румен Радев, след този дебат просто бих казала в ефир: Г-н Герджиков, призовавам моите избиратели да гласуват за Вас!"

Журналистът, икономист и политик Димитър Байрактаров коментира: "Тече дебат между двамата претенденти за президент! Смея да заявя, че е ползотворен и възпитан дебат! Опонентите се изслушват и не се нападат с личностни обиди. И двамата посочват наболели проблеми и свои виждания за решението им! Истината е, че подобни дебати трябваше да се състоят много по-рано и да са по определени теми! На първо място е темата демографска криза, а на второ място икономика ориентирана към завръщането на българите от чужбина! Едва ли е трудно да се намери решение, при което вместо българите да берат ягодите и портокалите в чужбина, могат спокойно срещу достойно заплащане да вършат същата работа в България! Не чух и ясна позиция за външното влияние и намеса във вътрешните работи на България, особено по отношение на предстоящото ново правителство, което по презумпция е ясно, че ще обслужва чужди интереси! И двамата преклониха глави, когато се зададе въпроса за намеса на САЩ във вътрешните ни работи! Разделението на хората на ваксинирани и неваксинирани се оказа, че е приоритет и на двамата! Освен това и двамата гордо заявиха, че са се ваксинирали, което вероятно ще отблъсне много хора да отидат да гласуват, а причината е, че не са ваксинирани! Поразително е, че и двамата са готови да харчат милиарди за нови американски хвърчила, които не казват срещу кого ще бъдат използвани!".

"Бях си за Герджиков и преди дебата, ама очаквах повече от Радев. Не получих нищо от Радев. Оставам си за Герджиков.", написа радиоводещият Симеон Колев.

"Проф. Герджиков срази Радев с едно финално изречение и то беше следното: "Един президент трябва да мисли и за друго нещо освен за Бойко Борисов.", заяви журналистката и писателка Калина Паскалева.

PR-експертът Любомир Аламанов пък видя дебата така: "Интересно е да се наблюдава как възрастен човек, професор при това, ректор на най-стария университет в България, се е докарал до позицията на подскачащо лаещо кученце, което търси скандал и шумотевица. Не съм съгласен с някои позиции на Радев, но Герджиков е като Тома Биков на стероиди. Очаквам всеки момент да започне да тропа по катедрата. Помнете Плевнелиев, помнете сянката на Борисов".

"Президентът Радев дава отговори на всички въпроси по национално значимите теми - на някои те се харесват, на други - не. Кандидатът Герджиков не може да даде отговор на нито един от тези въпроси. Защото те касаят бъдещето на България и не са в неговите ръце - те са в чекмеджетата, сейфовете и офшорките на неговите ментори от държавата КТБ", е мнението на журналистът и член на ИК на Румен Радев Анна Заркова.

А цигуларят Веско Ешкенази възкликна: "Браво на БНТ и Аделина Радева за президентския дебат! Много издържан , труден формат, който беше много полезен за зрителя. За мен лично беше решаващ! Благодаря!"