Целият Министерски съвет е бил подслушан със знанието и разпореждането на вътрешния министър Цветан Цветанов. За това знаел и президентът Росен Плевнелиев.

Мирослав Найденов недвусмислено призова доскорошния си колега – ексшефа на вътрешното ведомство, да се оттегли от политиката.
По думите му Цветанов е "превзел партията" от лидера й. "Смятам, че почти всичко, описано в сигнала на Сергей Станишев, е вярно", обясни той.

Водени били разговори за това с Бойко Борисов, но просто не искал да повярва, че това е възможно, защото "ако някой го прави, той е директно за затвора".
"Дълбоко вярвам не само на базата на служебните, но и на личните ми отношения с премиера Борисов, че той няма нищо общо", добави Найденов.

"Цветан Цветанов подслушваше незаконно и трябва да напусне политическата сцена. От известно време семейството ми е извън страната. Това политическо мракобесие трябва да приключи", категоричен бе Найденов. 
 
На въпрос възможно ли е бившият премиер също да е контролиран и затова да не желае да отстрани Цветанов въпреки огромния скандал, Найденов каза: "Допускам, че той също е бил обект на подобни мероприятия".
 
Той обясни, че е усещал, че е подслушван, тъй като е имало определени ситуации, които подсказвали това. По думите му незаконното му подслушване от МВР е било дълъг период от време.

"Някой трябва да каже на Цветанов - ти си го правил, затова честно е в момента да слезеш от политическата система и ако можеш да изчистиш името си. Иначе това безобразие ще продължи. Някой трябваше да излезе и да каже ясно: Царят е гол! Както го правя аз в момента. Ако това стане, тази партията има шанс да промени нещата за добро.", каза още бившият земеделски министър.

Мирослав Найденов разказа още, че всички министри "се ослушвахме и в залата на Министерски съвет", защото всички са знаели, че са подслушвани.
 
"Дори сме си разправяли случки за това какво сме правили и как са ни слушали”, допълни той.
 
По думите на бившия министър дори президентът Росен Плевнелиев е бил наясно с положението – при срещата им преди съставянето на служебното правителство двамата оставили телефоните си в съседно помещение.
 
Тогава говорих с него за земеделски политики, но оставихме телефоните си и дори пускахме телевизор за страничен фон. Това не е нормално, разберете”, подчерта Мирослав Найденов.

Той поясни, че прави „искрено изявление” с ясната мисъл, че „политическото воайорство изкушава управляващите и този, който държи микрофона” и на това трябва да се каже „баста”. Решението му да „проговори за безобразията” с безразборното използване на СРС-тата и „всявания страх” било самостоятелно.

Борисов не знае за намерението ми да говоря за тези истини, не ме е пращал той и това не е сценарий за отстраняването на Цветанов. Това е искрено изказване, защото някой трябваше да го каже на глас. Надявам се да дам кураж и на останалите ми колеги, които искат да го направят. След мен ще започнат да говорят и други”, каза още Найденов.
 
Той поясни, че цялото подслушване на министри и политици се е правело с цел да се събират данни. От тях се правели поведенчески профили, които по-късно във времето се използвали за удобни на управляващите цели.

Мирослав Найденов каза още, че от няколко дни семейството му е извън България. Той ги изпратил в чужбина от „страх за спокойствието, да не казвам живота им”. Признанието бившият земеделски министър направи във връзка с въпрос за това дали е вярно, че бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изтеглил семейството си в чужбина поради опасения за сигурността им.
 
Потвърждавам че това е така, поставям се в ситуацията на Димитров. Той ми е приятел и не вярвам на сценариите, които се опитват да му направят. И моето семейство не е в България. Не искам те да виждат как оперативни работници на МВР обикалят пред дома ми с моя снимка, след като хората ме познават. Това е демонстрация или опит за сплашване. Ако те искат да обискират, не искам децата и съпругата ми да стават свидетели. Искам да им гарантирам спокойствието”, разкри Найденов.
 
Той е обвиняем по три обвинения, едното от които за обещан подкуп от 200 000 лв. Днес той заяви, че няма да ги коментира, но за него те са "странни, даже комични".  И допълни, че това е поръчка, за да бъде дискредитиран.

Във връзка с обстоятелствата, изнесени днес от бившия министър на земеделието и храните, прокуратурата го призовава за разпит по делото, водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров (бившите и настоящи служители на СДОТО - б.р.), обявиха от държавното обвинение само час след изявленията на Мирослав Найденов.

Какво каза Борисов преди две години


Още в началото на 2011 година Бойко Борисов заяви: "Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан. Министрите трябва да работят така, все едно са слушани и гледани". Тогава той обясни, че е мнителен и иска да контролира действията на хората около себе си.
Борисов твърдеше, че следенето ставало с прокурорско и съдебно разрешение. Според закона обаче прилагането на СРС се разрешава само "за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления, когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин".

АНКЕТА: Защо Найденов обвини Цветанов?


КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой казва истината - Найденов или Цветанов?