Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е обвинен, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител.

Преди седмица от левицата отправиха публично въпроси към главния прокурор дали Найденов е разследван за търговия с влияние, оказване на натиск по обществена поръчка и подкуп. Тогава от СГП обявиха, че няма образувано досъдебно производство срещу него, но уточниха, че следственото дело от 2009 г. срещу неивестен извържител се води по факти, идентични с изнесените от БСП.

Сега Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на ЕС към СГП е привлякла като обвиняем Мирослав Найденов по три текста от Наказателния кодекс.

Той е обвинен за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп в размер на 200 000 лв. на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Според прокуратурата, на 2 ноември 2010 г. Найденов е принудил Симеонов да извърши нещо, противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел "Инспекторат" на Върховната касационна прокуратура, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от Софийска градска прокуратура, като така е злоупотребил с властта си в качеството си на министър.

През март 2010 г. Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД) противозаконна облага, а именно за спечелването на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции.

На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева, уточниха от държавното обвинение.

В събота самият Мирослав Найденов коментира, че на всеки министър, който и да е той, могат "да му се намерят неща, които да го вкарат в затвора". Постановката може да е такава, че да отидеш, лаконичен бе бившият министър.

Днес той заяви чрез официално съобщение от ГЕРБ, че БСП притиска прокуратурата предизборно и затова чак сега тя се задействала по дело, отлежавало повече от три години.

Делото срещу Мирослав Найденов няма нищо общо с политиката, коментира по-късно пред журналисти ръководителят на спецзвеното за противодействие на злоупотребите с евросредства към СГП Божидар Джамбазов, предаде БТА.
"Част от свидетелите са се отказали от показанията си след натиск и това е една от причините прокуратурата да не успее да приключи разследването по-бързо", добави той, като беше категоричен, че натиск върху прокуратурата не е оказван, а забавянето е било, за да бъдат събрани достатъчно доказателства.
Магистратът уточни, че сигналът, след който е започнало разследването, е подаден от ДАНС през 2009 г.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши днес, че Мирослав Найденов няма да бъде включен в листите за депутати на партията на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.