В неделя е издъхнал един от последните живи български партизани - 95-годишният Крум Василев.

Тъжната за левицата вест съобщи във Фейсбук депутатът от БСП Александър Симов. "Починал е Крум Василев. Един от най-добрите български публицисти. Човек-легенда. Само преди две седмици на конгреса на БСП той беше отличен с наградата "Димитър Благоев". Здрависахме се, разменихме няколко думи. Той беше разпален и истински. Какъв невероятен дух имаше в него... Не знам, според мен за хора като него е нелепо да се говори в миналото време. Поклон!", написа Симов.

"Приятели! Другари! Починал е обичният бай Крум Василев - партизанин, писател, журналист. Светъл човек. Истински. Човек на духа и разума. Даваше сили и кураж на всички нас. Милият бай Крум...", добави Велислава Дърева.

Крум Василев Начев е партиен деец от БКП, политик, общественик и журналист, заслужил деятел на културата. Роден е на 14 април 1925 година в град Шумен. Член е на РМС от 1942 г., а на БКП от 1944 г. Участва в Съпротивителното движение през Втората световна война първоначално като член на бойна група. Партизанин в Шуменско - Преславския отряд от началото на април 1944 г. ". Секретар на Градския и Околийския комитет на РМС в Шумен, организационен и първи секретар на Областния комитет на РМС във Варна.

След 9 септември 1944 г. завършва специалност философия в Софийския университет и специализира във Висшата партийна школа.

Политически сътрудник на Вълко Червенков от 1951-ва до 1959-а. В следващите години последователно е изпълнявал длъжността зам.-главен и главен редактор на в. "Народна култура", генерален директор на Българското радио и Българската телевизия, завеждащ отделите "Изкуство и култура" и "Пропаганда и агитация" на ЦК на БКП., председател на Комитета за печата при Министерския съвет.

Избиран е за член на ЦК на РМС, член на ЦК на СНМ, член на ЦК на БКП, зам.-председател на Съюза на българските журналисти, народен представител в Шесто, Седмо, Осмо и Девето Народно събрание.

Автор е на книгите "Какво видяхме в Китай" (1958), "НЕ на неистините" (2010),, "Невъзможни разговори" (2015), "ДА на истината" (2016), "Земни разкази" (2017), "По петите на истината" (2019).

През 2010 година става носител на литературната награда "Николай Хайтов", през 2016-а - на наградата за публицистика "Георги Кирков - Майстора", а през 2018-а за книгите "ДА на истината" и "Невъзможни разговори" му е присъдена Димитровска награда. Тази награда се присъжда от специален комитет, оглавяван от Ангел Марин.

Поклонението пред тленните останки на Крум Василев ще бъде в четвъртък от 12 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, съобщи съпартийката му Искра Баева.