Според изданието, вече е дадена "позивна" към министерствата да се готвят за оттегляне от властта.

Една част от зам.-министрите, началник-кабинети, главни секретари най-вероятно ще останат и при служебното правителство, което би трябвало на 6 август да бъде назначено.

В парламента очакванията бяха, че оставката ще бъде подадена на 23 юли, за когато е насрочено и следващото заседание на Народното събрание. От ГЕРБ са категорични, че няма да влязат в залата до гласуването на оставката. Това означава липса на кворум, след като и "Атака" ги няма.

Пламен Орешарски вече обяви, че най-подходящият момент за оставка е в седмицата след 21 юли, когато трябваше да отвори КТБ. Банката обаче не отвори, а от БНБ припомниха, че специалният надзор над КТБ е 3 месеца (от 20 юни).

Все още не е ясно на кого ще се спре президентът Росен Плевнелиев за поста служебен премиер.

Същевременно при посещение в Пловдив, държавният глава обяви, че служебното правителство ще бъда излъчено навреме, а целите и приоритетите, които ще следва в работата си то, ще бъдат оповестени на 5 август. Плевнелиев каза още, че служебното правителство ще бъде съставено от демократи и проевропейци. 

Едно от актуалните имена за служебен премиер продължава да е подуправителят на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков.
Двама биха се справили с кризисната ситуация в България - Калин Христов и Светослав Гаврийски, каза неотдавна бившият премиер Иван Костов.

АНКЕТА: Ще има ли оставка на кабинета тази седмица?