Извеждането на корабите с български моряци от Украйна крие рискове от взрив на мини или сухопътен обстрел при евакуиране на екипажа. Затова по-добре да останат там, от седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Това заяви от профила си във Facebook премиерът Кирил Петков, който беше категоричен, че е недопустимо да се прави политически PR на гърба на хора в беда.

"Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани. Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт. Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина", написа министър-председателят.

По думите му в пристанището в Мариупол има и кораби на други страни, които също изчакват.

"Корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане. , което в този момент е невъзможно", подчерта Петков и добави:

"Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР".

Малко по-рано "Възраждане" организира пресконференция във Варна, в която участваха  съпруги и близки на някои от моряците от кораба "Царевна". Според тях храната на кораба вече свършва.

"Украинските войски ги задържат там на пристанището и просто ги държат като щит, като жив щит", каза Радка Миланова, сестра на моряк.

"Хвърчат шрапнели. Вчера бяха шрапнели, днес може да е бомба. И не да хвръкне шрапнел, а бомбата да падне на кораба. Какво чакаме, да ги избият ли?", каза Севдалина Стоянова, която е съпруга на моряк.

"Те са заложници на безхаберието на българското правителство, което прави всичко необходимо, за да подпомага Украйна, но не му пука за българските граждани там", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от bTV.