Премиерите на България и Сърбия ще поддържат пряк контакт по проблемите на българското малцинство в западната ни съседка, съобщи министър-председателят Кирил Петков след разговор с Ана Бърнабич.

"Тя каза - ако има някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия, моля те, директно ми се обади. Това ще бъде точно подходът, чрез който ние ще можем да напреднем. Ако има някакви въпроси, аз ще се срещна с българите в Сърбия да обсъдим и много благодаря за този директен контакт, за да може да сме сигурни, че дори и най-малкият проблем ще бъде изчистен", заяви Петков, цитиран от БНР.

При визитата си в Белград Петков увери домакините си в българската подкрепа за евроинтеграцията на Сърбия.

Премиерите на Сърбия и на България се обявиха за създаването на общ газов пазар в региона. За страната ни, западната ни съседка става стратегически икономически партньор.

"Мисля, че тази енергийна криза няма да приключи скоро и цените никога няма да се върнат на предишните нива. Трябва да мислим какво да направим, за да имаме стабилност и конкурентна икономика", каза сръбската министър-председателка.

Бърнабич изрази готовност за сътрудничество и инвестиции при евентуално разширяване на ядрените енергийни мощности в България в контекста на настоящата криза с цената на тока.

Има потенциал за единен газов пазар в региона, защо не и за енергиен на следващ етап, говориха по темата двамата премиери, а българският Петков каза:

"Това особено ще бъде важно, когато става дума и за втечнен газ. Защото едно е България да иска да купува 3 млрд. куб. м, Сърбия - 6, Република Северна Македония - примерно два, друго е заедно да искаме да търгуваме и да купим едно общо количество, което да се търгува на един общ пазар, и с максимални диверсификации и максимални възможности да се купуват от различни места".

Чухме и още приоритети за българската страна - довършване на отсечката от автомагистрала "Европа" към границата със Сърбия. Тя става огромен приоритет по думите на Петков.

Обсъждано е и откриването на нов граничен пункт при Видин и Зайчар, стана ясно от казаното, както и модернизация на жп връзките с България.

В рамките на визитата си в Белград Кирил Петков проведе среща и с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата обсъдиха изграждането на магистралата от ГКПП Калотина до София, работата за Катедра по български език в Белградския университет, правата на българите в Западните покрайнини, сътрудничеството в енергетиката, транспорта, насърчаването на предприемачеството. Петков благодари на сръбските власти за усилията за интегриране на българското национално малцинство.