Това заяви пред bTV д- р Валентин Янев, който бе един от тримата задържани български лекари от сръбската полиция в Босилеград в средата на ноември.

Вчера отново българи не са допуснати да минат сръбско-българската граница уж заради проблеми със системата на границата. Сънародниците ни е трябвало да присъстват на протестен митинг в Босилеград по повод 98 години от подписването на Ньойския договор, с който Западните покрайнини са откъснати от България.

"Всяка година виждаме едно и също. Винаги на този ден има жандармерия, цивилни полицаи. Нашите сънародници не смеят да излязат свободно, за да присъстват на протеста", каза д-р Янев.

Електронната система на границата е проработила някъде час сред приключване на протестното шествие, заяви проф. Лозан Митев, който е бил в групата, тръгнала към Босилеград. По думите му властите са знаели за проявата, защото от Българския културно-информационен център се уведомили за митинга.

Според проф. Митев, Западните покрайнини са последните, които не могат да се освободят от действието на несправедливия Ньойския договор.

"Сърбите трябва да разберат, че вече сме в 21 век, крайно време е да бъде премахната границата между България и Сърбия, както е в Европейския съюз", каза още професорът.