Мисля, че категорично се разбрахме в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) за това, допълни министърът, цитиран от БТА.
Той бе помолен да коментира идеята за евентуално замразяване на заплати и пенсии. Коментарът си Младенов направи преди началото на конференция за условията на труд.
В момента бюджетът се обсъжда между експерти на отделните министерства, както и от експерти на социалното и финансовото министерства, отбеляза Младенов и допълни, че в понеделник ще се състои заседание на НСТС, на което ще бъде разгледан бюджетът. Всичко е въпрос на преговори, ще се търсят най-добрите решения, за да може да се защитят голям брой от хората, които ще изпаднат в криза през следващата година, каза министърът.
В отговор на въпрос той каза, че в неговото ведомство служителите няма да получат 13 заплата.
Вчера стана ясно, че в тригодишната бюджетна прогноза  на МФ се предвижда запазване на работната заплата на нивото от 2009 година, т.е. без увеличение. Според документа заплатите на чиновниците ще се вдигат само при съкращаване на щата. Целта е те да се обвържат с постигнатите резултати. Работна група вече работи по проекта как парите да зависят от свършената работа. Това е единственият начин добрите служители да получат по-високо възнаграждение въпреки кризата.
През 2010-2012 година осъвременяването на пенсиите ще става по гъвкав механизъм, съобразен с икономическото развитие и състоянието на бюджета. Конкретната сума, която е заложена е въвеждането на добавка за старост към пенсиите на хора над 75 годишна възраст. Тя ще е до 50 лева.
В бюджета за следващата година са предвидени три пъти по-малко пари за активни мерки на пазара на труда, каза за bTV Пламен Димитров, заместник-председател на КНСБ. Безработните ще имат по-малко възможности за субсидирана заетост и по мерки за уязвимите групи. Парите за обезщетения при безработица се увеличават, но като общ размер, но размерът на самите обезщетения остава същият, което според синдиката е неприемливо.
Вчера станаха известни и резултатите от национално проучване, проведено от ING "Пенсионно осигуряване" и "Алфа Рисърч" през месец октомври, според което преобладаваща част от работодателите в дружества с над 100 човека персонал възнамеряват да запазят равнището на заплатите на своите служители през следващата година. Общо 73% от анкетираните мениджъри не смятат да вдигат заплатите заради кризата.