ГЕРБ печели изборите и то с голяма преднина пред "Продължаваме промяната". Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция "Маркет линкс" за парламентарния вот, обявени в 20 часа. Избирателната активност обаче е едва 31,5 на сто.

Според социолозите, разликата между партиите на Бойко Борисов и Кирил Петков е 7,1 процента. Екзитполът дава 25,5% на ГЕРБ и 18,4 на сто на "Продължаваме промяната".

На трето място е Движението за права и свободи, която получава 12,6 процента от гласовете на избирателите.

Данните показват, че на четвърто място далите своя вот поставят Българската социалистическа партия, за която са гласували 11,2 на сто. След това избирателите са подредили "Възраждане" и "Демократична България" - съответно с 10,4 на сто и 9 процента.

Според "Маркет линкс" партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", на този вот получава подкрепа от едва 4,2 процента, но все пак влиза в Народното събрание, прескачайки 4-процентната бариера.

Под чертата към момента остава "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев с 3,6 на сто от гласовете на избирателите. Извън парламента са и "Изправи се, България" - с 1,3% от гласовете на избирателите и ВМРО с 0,9% подкрепа.

Разпределението на мандатите в Народното събрание, според социолозите от "Маркет линкс", е следното:

ГЕРБ - 67

ПП- 48

ДПС - 33

БСП - 30

Възраждане - 27

Демократична България - 24

"Има такъв народ" - 11