Съгласно последните поправки в закона клиентите на топлофикационните дружества няма да могат окончателно да се отказват от услугата и ще продължат да плащат такса общи части, предаде БНР.

През април топлофикационни дружества предложиха да се въведе пълна забрана за отказ от централно топлоснабдяване. Тогавашният зам.-председател на икономическата комисия в НС ексдепутатът Валентин Николов (ГЕРБ) подкрепи евентуалното й въвеждане с мотива, че "така било в много европейски страни".

Според Закона за енергетика отказ от парно обаче може да се направи в случаите, когато собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността в сградата - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, не желаят да бъдат  топлофицирани. За целта те са длъжни да декларират това пред дружеството и да поискат прекратяване на топлоснабдяването.
Предишното изискване в закона бе отказът от парно да се вземе от две трети от собствениците, без значение от процента на собствеността им.

Няма да има такса "електромер", съобщи заместник-председателят на комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм Диан Червенкондев (ГЕРБ) след гласуването. Остава действащият в закона текст, според който електроразпределителните дружества нямат право да налагат такава такса, обясни депутатът, цитиран от БТА. Той посочи, че предложението на вносителя - Министерски съвет, за въвеждане на таксата не е било добре аргументирано и е отхвърлено. Когато такава тема се предлага, трябва да бъде широко дебатирана и да се стигне до консенсус, смята Червенкондев.

Червенкондев припомни, че управляващите от ГЕРБ са поели ангажимент до началото на следващия отоплителен сезон горещите теми с разпределението на топлинната енергия, за изравнителните сметки, за месечното и дистанционно отчитане, за противодействие на кражбите на топлинна енергия да бъдат поставени пред обществото и да се търси консенсус с останалите партии.
По думите на депутата в максимално кратък срок ще се изготвят текстове за нова промяна в Закона за енергетиката в частта му "Топлофикация".

Възможностите за отчитане на топломерите на всеки месец ще бъдат обсъдени на кръгла маса още през следващата седмица, уточни Червенкондев. Ще бъде обсъдена възможността и всички топломери да бъдат с радиоотчет.

ДКЕВР ще може да променя преференциалните цени за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, когато констатира съществено изменение на ценообразуващите елементи, реши още парламентът с промените в закона.
Досега ДКЕВР коригираше преференциалните цени само веднъж годишно.

Сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени
вече ще могат да сключват производителите, търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция и крайните клиенти, предвиждат още промените в Закона за енергетиката.

Съгласно закона в договорите между потребителите на енергийни услуги и енергийните предприятия трябва да има информация за условията за едностранно прекратяване на договора от потребителя и възможността за такова прекратяване без допълнително плащане, както и условията и реда за прихващане и възстановяване на суми при неспазване на изискванията за качество на договорените услуги, включително неточно или забавено фактуриране.

Със закона се въвежда понятие уязвими клиенти - това са битовите клиенти, които получават целеви помощи за електрическа енергия, топлинна енергия или природен газ.