Има изравнителни сметки веднъж годишно, които изненадват доста от потребителите и накърняват доверието в отчитането и в плащането, заяви Николов на Национална кръгла маса „Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие”, цитиран от "Фокус".

От ГЕРБ вече внесоха предложение в Закона за енергетиката да се въведе  дистанционното отчитане на топломерите,  което позволява ежемесечно отчитане на парното, както и като мярка срещу кражбите на топло от съседи. 

Ако в окончателния вариант залегне ежемесечното отчитане на топлоенергията, има две възможности - или това да се плаща от самото топлофикационно дружество, или от потребителя. Ще има опция за „по желание”, обясни Николов.

Ежемесечно отчитане и в момента се практикува в доста сгради, изтъкна изпълнителният директор на столичната топлофикация Стоян Цветанов. В момента в столицата гражданите поемат сами разхода за това отчитане, а цените са различни за отделните фирми.

Идеята за по-често отчитане на топломерите, а не веднъж годишно, се подкрепя и от ДКЕВР. Председателят на енергийния регулатор Ангел Семереджиев обаче заяви, че трябва да се даде възможност за избор на потребителите и за месечно, и за годишно отчитане. Според него ежемесечното ще доведе до повече разходи, но в общия случай това е по-добрият подход.

Някои от топлофикациите са поискали пълнa забрана за отказ на гражданите и фирмите от централно топлоснабдяване. Идеята е с промени в Закона за енергетиката да бъде записано, че никой не може да се откаже от парно, ако е купил жилище или офис с централно отопление. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и член на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев, цитиран от "Сега".
В момента Законът за енергетиката допуска отказ от централно топлоснабдяване само при съгласие на поне 2/3 от съседите. Според закона потребителите от етажната собственост, които прекратят топлоподаването към отоплителните тела в имотите си, остават потребители на топлинната енергия в общите части на блока.

Валентин Николов подкрепя забраната за отказ от централно топлофициране в Закона за енергетиката - според него така било в много европейски страни.
"Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия", каза той. По думите му забраната за отказ от парно обаче не била обсъждана, тъй като и в момента в закона я има.

Потребителски организации обаче са предложили по-лесен отказ от парно - с решение на 50% плюс 1 глас от живеещите в блока, каза още Диан Червенкондев.

Цената на топлоенергията може да се понижи с от 5 до 7%, ако се окаже, че от април цената на газа наистина бъде намалена с 11 на сто, съобщи още Семерджиев. Намалението при парното отопление не може да стане по-рано, уточни шефът на ДКЕВР. Миналия месец комисията одобри поскъпване на парното от 1 април  с 9-12% заради ценовия скок на газа.