Такива текстове няма в подготвяните промени на Закона за енергетиката и не се предвижда да се приемат, категоричен бе Добрев, цитиран от БТА. Той отговори на въпрос на депутата от КБ Петър Димитров относно пълна забрана на отказа от парно.

През април топлофикационни дружества предложиха да се въведе пълна забрана за отказ от централно топлоснабдяване. Тогавашният зам.-председател на икономическата комисия в НС ексдепутатът Валентин Николов (ГЕРБ) подкрепи евентуалното й въвеждане с мотива, "така било в много европейски страни".

Днес Делян Добрев цитира член от Закона за енергетика (чл. 153, ал.2 - б.р.), според който собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността в сградата - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, ако не желаят да бъдат на топлофикация, са длъжни да декларират това пред дружеството и да поискат прекратяване на топлоснабдяването.

Условието собствениците да притежават най-малко две трети от собствеността отразява необходимият кворум за вземане на решение от общото събрание на етажната собственост в съответствие със Закона за управление на етажната собственост, посочи Добрев.
Той каза, че предишното изискване е било отказът от парно да се вземе от две трети от собствениците без значение от процента на собствеността им.

Димитров поиска управляващите да решат проблема със семействата, които са си свалили радиаторите, изолирали са си тръбите и не искат да ползват топлоенергия, предаде БГНЕС. Според него хората плащат по 30-40% от сметките на техните съседи.

Министър Добрев заяви, че проблемите са във вертикалните щрангове, "ако имахме хоризонтални щрангове ние щяхме да можем да освободим собствениците на жилища от таксата. Проблемът е от 10 години. Трябва да намерим решение на този въпрос", каза Делян Добрев и апелира към депутатите за предложения по темата.