Парламентът не излезе с обща декларация по повод акта на руския президент Владимир Путин да признае за независими Донецк и Луганск. След като БСП изпревари коалиционните партньори и прочете в кулоарите декларация в защита на международния правов ред, с общо изявление излязоха останалите три партии от мнозинството. От името на управляващите от ПП, ИТН и ДБ декларацията представи Христо Иванов.

С уговорката, че все пак може и да има обща декларация в следващите дни, от името на целия парламент.

"Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави, области в Източна Украйна", каза Иванов.

"Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, която той вчера произнесе, с които той поставя под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за категоричното налагане на международното право. Ще подкрепим предвидените санкции на ЕС спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драстично", заяви още Христо Иванов.

От ГЕРБ реагираха с възмущение, че не се е стигнало до общ документ, какъвто още сутринта поиска заместник-председателят на партията Даниел Митов. Той попита колко часа е трябвало да се събере смелост по тази тема. Митов определи като "срам" липсата на обща декларация на парламента до този момент и предложи текст, изготвен от неговата парламентарна група. В него, освен подкрепата на страната ни към териториалната цялост на Украйна, се предлага България да въведе облекчен режим за внос на украински стоки.

"Витиеватите приказки от типа на руското признаване на Донецката и Луганската републики за независими може да се счита за нарушение на международното право, каквито коментари и изявления чух сутринта, са съвършено неприемливи. Това е меко, като "всеки сам си преценя", намекна Митов по адрес на позицията на БСП. "Българският парламент трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса. Нерешителните изяви на хората, представляващи българската държава, не бива да ни затрудняват да вземем ясна и категорична позиция", подчерта Митов. От ГЕРБ-СДС твърдо се обявиха за строги санкции на Русия.

В кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също излезе с декларация, с която осъди действията на Русия, които, по думите му, са в разрез на международното право и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна.

От "Възраждане" обаче се разграничиха от близките позиции на останалите партии в НС. Костадин Костадинов констатира, че няма как да се стигне до обща декларация на 47-ия парламент.

"Ние не можем да подкрепим декларация, която не е в съзвучие с българските национални интереси", каза Костадинов.

"Нашата декларация е доста различна по дух. Ние остро осъждаме нарушаването на Минските споразумения от 2014-2015 г., подписани от Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за резрешаване на ситуацията в Донбас. Но осъждаме нарушаването от страна на Украйна, защото последните години, откакто дойде на власт президентът Зеленски, Минските споразумения бяха мъртви, отказваха да ги спазват, имаше нарушения на примирието и от двете страни", каза още Костадинов.

Той разтълкува причините, довели до признаването на ДНР и ЛНР, като посочи, че това е било насърчаването от страна на САЩ да се потъпкват правата на гражданите в Донбас. "Защото всяка една държава трябва да защитава не само своите граждани, но и сънародниците си, които са извън нейната територия", заяви Костадин Костадинов.

Костадинов разкритикува управляващите и им напомни, че нашият интерес е по-различен от този на САЩ и НАТО.

"Видяхме подкрепа на американска и украинска позиция, но нищо в посока правата на българите в тези райони, както и запазване на живота и техните права. Правата на българите в Украйна системно са нарушавани, обвини Костадинов и настоя да бъдат гарантирани. И "Възраждане" ще внесе декларацията си като проект за решение на НС.