Вчера от Централния софийски затвор избягаха Владимир Пелов и Радослав Колев. 
Според левицата и двамата трябва да поемат политическа отговорност. 

БСП иска оставката на Цачева и заради условията за пребиваване в местата за лишаване от свобода.

"Тъй като политическата отговорност е въпрос на оставка, Ви приканваме да не се бавите", заяви Валери Жаблянов от левицата след изслушването в парламента.

Той цитира доклади на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа и отбеляза, че констатациите в тях за реда в българските затвори са смразяващи.

"И ако това не е илюстрация за отсъствие на политика и на управленски капацитет, не знам какво е", коментира Жаблянов.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отговори, че е недопустимо да се смесват двете теми - вчерашният инцидент с бягството на двама затворници и докладите на Комитета против изтезанията. Няма спор за тежестта на вчерашния инцидент, криминално деяние, коментира тя. Позоваването на докладите на Комитета против изтезанията в годините назад, без да отчетете последния годишен доклад от средата на март тази година беше некоректно от Ваша страна, обърна се Цачева към Жаблянов.

Трябва да сте доволни от констатациите за постигнат напредък, посочи тя.

На въпрос относно отговорността на служители за вчерашното бягство, министър Цачева каза, че в момента, в който разполага с пълната информация относно неизпълнени задължения на конкретни служители, без значение на какви нива в йерархията - в софийския затвор и в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", ще бъде безкомпромисна.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев определи вчерашния случай като грубо нарушение, неспазване на правилата, а не човешка грешка.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на министрите, че са се отзовали на поканата да бъдат изслушани в парламента. Той коментира, че от такива инциденти не трябва да се прави политика, а да се мобилизира целият ресурс на държавата да не се допускат други такива и да се направят съответните законодателни промени.

"Бягство от затворите винаги е имало още от времето на граф Монте Кристо", коментира колегата му Данаил Кирилов. Този случай е поредния и това не е политически въпрос, добави той.

По-рано депутатът от левицата Драгомир Стойнев заяви, че случаят с избягалите затворници доказва, че държавата не си е на мястото. 

Ние, от ПГ на БСП за България, напомняме, че суверенът е народът. Суверенът не е на жълтите павета или в сградата на Министерския съвет. Суверенът е другаде,това са хората, които въпреки трудностите, остават да живеят в своята родина, поддържат я чрез личната си отговорност и все още вярват в нея. Случаят с избягалите затворници доказва, че държавата не си е на мястото. Дали има разпад на държавността, ще разберем сега,но суверенът иска сигурност и държавата е длъжна да я осигури. Не е нормално, в държава член на ЕС, двама изключително опасни затворници да бъдат въоръжени в затвора. Не е нормално, в държава член на ЕС и председател на Съвета на Европа, затворници да излизат през парадния вход и чистачката, единствена, да има смелостта да ги гони. Отговорността е изцяло на правителството и на двама министри, които трябва да дадат конкретни отговори. Защо и как се стигна до тук. Отговорността е ваша, защото в продължение на 10 години има разпад на институциите. Заради хора, които може би нямат място там. Хора, които имат отговорности, които не отговарят на тяхната компетентност, качества и професионализъм и са там, единствено и само, защото са членове на ГЕРБ. 

Депутатът от БСП Славчо Велков каза, че случаят с бягството от Софийския затвор е с изключителна обществена опасност

„Това, което чуваме около случая с бягството от Софийския затвор е с изключителна обществена опасност. Извършено е от хора, които са готови на всичко, и при първия опит за тяхното неутрализиране, е възможно да достигнат крайни действия“.

Той обяви, че за едното лице има информация, че се е готвил за бягство.

„Част от системата и нейните служители скоро се готвеха за решителен протест със своите искания за подобряване на условия за работа и заплати и техните искания бяха одобрени лично от премиера. Затова те би трябвало да изпълняват задълженията си коректно“, припомни Велков.

Той попита- как е допуснато внасянето на огнестрелно оръжие в строго охраняван обект и как лице, изтърпяващо наказание при строг режим, го е придобило?

„Какви сили са привлечени в издирвателните мероприятия и включен ли е в работата по издирването специализираният отряд за борба с тероризма, който единствен има опит в такава работа?“, попита още народният представител.