Пред журналисти той уточни, че постът се поема от Яна Георгиева - дългогодишен експерт в програмата, предаде БТА.

Търсим експертност, която и Европейската комисия цени, това е бързо решение, под формата на изпълняващ длъжността, коментира министърът и се ангажира със срок един месец за обявяването на открит конкурс за длъжността.  

Досега програмата се ръководеше от Спиридон Александров, също изпълняващ длъжността, след напускането на Малина Крумова, която подаде оставка преди няколко месеца.

"Опити за политизация, може би, има на тази тема, на мен не ми се иска да ги коментирам, защото всички знаем, че политизиране на проблема е възможно тогава, когато има технически грешки", добави Анастасов.

По думите му съвсем скоро ще излезе одитният доклад на Сметната палата за периода 2009-2013 г. за ОПОС. Той уточни, че предварително са видели какви грешки има допуснати и какво бързо трябва да се направи, за да възстанови нормалната работа на програмата.

"Другото е обект на политически дискусии, които може да са малко по-неприятни, но ние не бихме ги подхванали. В случая ни интересува националният интерес", подчерта Анастасов.

Министърът определи като основен свой приоритет възстановяването на плащанията по ОПОС. Това са свободни пари за българския бизнес, ресурс, който е крайно необходим, имаме постоянен и много интензивен контакт с ЕК, коментира той.

В края на миналата година Европейската комисия спря плащанията за България по ОП "Околна среда". Решението беше взето заради установени проблеми - най-вече слабости в системата за обществените поръчки, както и при проверките на процедурите по тях. Безвъзмездната европейска помощ по програмата беше над 1.466 млрд. евро, като от тях бяха усвоени 527 млн. евро. Така бяха замразени 939 млн. евро. По тази причина много проекти бяха забавени.

В началото на юни от Брюксел спряха и 90 млн. евро по ОП "Регионално развитие".