Областният управител на София област Илиан Тодоров предлага за пътищата от републиканската пътна мрежа да отговарят областните управители. Тодоров каза на пресконференция днес, че е разговарял с лидера на "Атака" и председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров да направят промени в Закона за пътищата, така че областните управители да отговарят изцяло за републиканските пътища, които са всъщност държавна собственост.

По думите му тези промени трябва да се направят след обсъждане в управляващата коалиция. Според Тодоров така областните управители ще правят ремонтите и всичко останало и те ще носят пряката отговорност, ако нещо се случи. По думите му в момента отговорността е размита. В отговор на репортерски въпрос той посочи, че не е разговарял до сега с другите областни управители и не знае тяхното мнение за една подобна промяна.

Тодоров заяви, че като областен управител, е готов да поема тази отговорност и да има превенция. Той смята, че и сега от АПИ трябва да предоставят на областните управители договорите, които подписват за ремонт на републиканската пътна мрежа, защото в момента тези документи били тайна. По думите му "в АПИ са се самозабравили и нещата трябва да се поемат от областните управители".

Според Закона за пътищата в момента републиканската пътна мрежа се управлява от Агенция "Пътна инфраструктура", а общинските пътища от Общините. Областните управители за съжаление нямат никакви правомощия върху ремонта и поддръжката на пътищата, констатира той.

Областният управител каза, че губернаторите или областните управители в Хърватия, Чехия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и др. страни в Европейския съюз се занимават с ремонта и поддръжката на пътищата. Това вече се прави в ЕС, защо да не се направи и у нас, попита Илиан Тодоров. Той допълни, че ще направят от администрацията на София област предложение до министър-председателя да се вменят правомощия на областните управители, защото в момента те нямат почти никакви.

"В България така седят в топлите си кресла едни самозабравили се хора, анонимни чиновници, експерти по нищоправене, които си позволяват да нарушават дори заповедите на министър-председателя. Аз вече разговарях и с лидера на политическа партия "Атака" и председател на групата на "Обединени патриоти" да направим едни промени в Закона за пътищата, разбира се, след като се проведе и коалиционен съвет, в които промени да предложим областните управители в България да отговарят изцяло за републиканските пътища, които са всъщност държавна собственост. Те да правят ремонтите и всичко останало, и те да носят пряката отговорност, ако нещо се случи", добави Илиан Тодоров.