"Изгонването на руския посланик Елеонора Митрофанова би означавало окончателно скъсване на отношенията с Москва, което не е полезна стъпка в настоящия момент" - това каза в кулоарите на парламента министър-председателят Кирил Петков. 

За изгонването на Митрофанова настояха от коалиционния партньор "Демократична България".  

"Ако го направим, това означава пълно скъсване на отношенията. Според нас е много по-целесъобразно, ако това се предприеме, това да е на ниво Европейски съюз. Няма все още страна от Европейския съюз, която да е направила нещо подобно", аргументира се той.

Петков изрази мнение, че Митрофанова до момента "се е държала абсолютно непристойно за един дипломат". 

"Ние отзовахме 10 дипломати, направихме ѝ няколко забележки, привлякохме нашия посланик в Москва на консултации, което на политически език значи - и вие трябва да направите същото", добави премиерът.

По думите му друг аргумент да не бързаме с обявяването на Митрофанова за персона нон грата е евакуацията на 15-те български моряци на кораба "Царевна", който е блокиран в пристанището в Мариупол - това според Петков зависи именно от Руската федерация. 

"Неговата безопасност зависи и от руската страна. Имаме 15 българи, чийто живот зависи от това. Когато се взимат такива решения, трябва да се разглежда внимателно цялата картина", коментира премиерът.