Възможно е до края на деня Министерският съвет да излезе с остра позиция за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата, заяви финансовият министър Асен Василев в отговор на журналистически въпрос на брифинг в Министерския съвет, посветен на Плана за възстановяване.

Редица реформи са заложени в Плана за възстановяване. Средствата по него не идват като подарък. Ако не направим реформите, няма да получим средствата. Част от предвидените реформи обаче са вече направени, каза вицепремиерът малко, след като от правителствения пресцентър разпространиха презентация с акценти от окончателния План за възстановяване и устойчивост.

Правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме при посещението на г-жа Урсула фон дер Лайен в България утре, ЕК да одобри българския план. С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост, коментира вицепремиерът. От утре министерствата могат да започнат да подготвят проектите и в най-кратки срокове те да достигат до българските фирми и граждани.

Планът е на стойност над 13 млрд. лв., от които съфинансиране от България за над 2 млрд лв. Той предвижда България да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, огромна национална програма са саниране, осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отопление, изграждане на STEM центрове в българските училища, програми за подкрепа и развитие на индустриалните зони и бизнеса, осигуряване на широколентова свързаност, изграждането на градски железници и увеличение на скоросттта по съществуващите жп-линии, програми за социално включване, закупувани на медицински хеликоптери, модернизация на болниците и центровете за лечение на мозъчно-съдовите заболявания.

Разбрахме се с ЕК да запазим суверенитета си в областта на енергетиката, обяви Василев. В Плана са заложени 750 милиона за цифрова свързаност, над 500 милиона за нови влакове и градски железници, 300 милиона за изграждане на канализационни системи, изброи още Асен Василев. Ако България има възможност да запази енергийните си източници, тя трябва да ги запази, посочи финансовият министър.