Няколко жени обвиниха в сексуално посегателство бившия президент на Коста Рика и носител на Нобеловата награда за мир през 1987 г. Оскар Ариас, предаде Франс прес, позовайки се на адвокатите му.

Експрезидентът (от 1986 до 1990 г. и от 2006 до 2010 г.) отхвърли обвиненията, предявени първо от костариканската психиатърка и активистка срещу ядрените оръжия Александра. Вчера Арсе фон Еролд подаде жалба срещу него.

Според твърденията й пред костариканския вестник "Универсидад" и американското издание "Ню Йорк таймс" тя е отишла през 2014 г. на среща с Ариас в дома му в Сан Хосе с цел да го помоли да подкрепи кампанията срещу ядрените оръжия, започната от международна неправителствена организация, чийто костарикански клон бил основан и ръководен от Фон Еролд, предаде БТА.

По думите на потърпевшата, когато разговорът приключил и тя се обърнала за момент с гръб към Ариас, той се доближил до нея и я хванал за гърдите. Фон Еролд се почувствала толкова травматизирана, че прекратила участието си в неправителствената организация, заради която се срещнала с Ариас.

След нея още две жени обвиниха бившия президент в сексуални посегателства, предаде Асошиейтед прес. Едната от тях е известната костариканска журналистка и телевизионна водеща Елеонора Антийон, която заяви, че това се е случило през 80-те години, когато  е работела за предизборната му кампания.

Другата жена, която обвинява Ариас, е директорката по комуникациите на международната организация "Хюман райтс уоч" Ема Дейли. Тя твърди, че бившият държавен глава я е опипвал в хотелско лоби в Никарагуа през 1990 г., когато работела там като журналистка.

"Категорично отхвърлям обвиненията срещу мен. Никога не съм действал против волята на нито една жена и най-малко при отказ да има отношения с друг човек. Защитавах равенството на половете в качеството си на обществена личност", заяви самият Оскар Ариас в изявление, разпространено от адвоката му Родолфо Бренес.

Всичко това съвпада по време с повдигнатите срещу Ариас обвинения в корупция във връзка с дадено от през 2008 г. разрешение за експлоатация на златно находище, отменено от съдебната власт.

Оскар Ариас е председател на фондация за мир и разоръжаване, носеща неговото име, и продължава да е един от най-уважаваните политици в Коста Рика.

Въпреки че движението #MeToo ("Аз също") набра през последните години голяма популярност в Съединените щати и засегна голям брой влиятелни мъже, влиянието му в Латинска Америка остана ограничено. В Бразилия и Аржентина бяха повдигнати обвинения срещу актьори, сенатори и самозван лечител, но никой от тях няма биография като тази на Оскар Ариас, който бе два мандата президент на Коста Рика, а през 1987 г. бе отличен с Нобеловата награда за мир, отбелязва Асошиейтед прес.