Социалистите събират подписи за свикване на извънредно заседание на парламента заради блокажа в електронното управление на държавата, обяви Корнелия Нинова след заседание на ИБ на партията. То да се проведе още идната седмица.

Като първа точка червените искат изслушване на премиера заради кризата в електронното управление - блокажа на Търговския регистър и от няколко часа - на сайта на правосъдното министерство.

Нинова отново призова за поемане на политическа отговорност за срива в системата на Търговския регистър и в сайта на правосъдното министерство, който преди половин час бе възобновен.

"Това, както знаете засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения на фирми", заяви Нинова. По думите й правителството е безсилно 7-ми ден да се справи с кризата. Нинова поясни, че в Министерство на правосъдието също се съхраняват изключително важни данни. Правителството е безсилно вече седми ден да се справи. В сринатия днес сайт на Министерство на правосъдието, който вече 7-8 часа не работи, също се съхраняват много важни данни", заяви Нинова и допълни, че става въпрос за Централен регистър на особените залози, списък на синдиците, регистър на лицата, придобили българско гражданство по натурализация, лицата загубили българско гражданство, лицата с възстановено българско гражданство, цялата система от молби, даване и отнемане на българско гражданство. "Това е безпрецедентна криза в системите, която засега много хора. Правителството показа, че е безсилно да се справи". Това са причините да искаме извънредно заседание на Народното събрание, премиерът да дойде да обясни какво става в държавата, какви мерки ще се предприемат и най-вече кой ще поеме политическата отговорност за това състояние", каза още тя. 

По думите й втората точка, която БСП предлага в извънредното заседание е обсъждане на възможностите и изслушване на министъра на финансите. Левицата иска да бъде поставена темата за застрахованите в кипърското дружество "Олимпик", които, според Крум Зарков трябва да бъдат защитени от държавата. Затова червените искат да бъде изслушан финансовият министър Владислав Горанов.

Левицата предлага обсъждане на възможностите държавата да плати чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователни дружества да върне парите на тези над 200 000 души, които са засегнати, да влезе в техните права и държавата България да води делата с кипърското застрахователно дружество, да влезе в делото по несъстоятелност и като държава да търси обратно тези пари. "Да изправиш 200 000 души, добросъвестни платци, всеки сам да води тези дела в Кипър е абсурд. Има различни мнения дали е възможно държавата да го направи. Искаме да дойде министърът на финансите, да го обсъдим и ако е наложително, да направим законодателни промени, така че да гарантираме, че тези хора ще си получат обратно парите, че държавата ще стъпи в правата им и оттам нататък тя ще участва в тези дела", заключи Корнелия Нинова.

 "Четвърт милион души остават без застраховки, въпреки че са си платили надлежно, в следствие на фалит на кипърско застрахователно дружество. Тези хора са измамени. Парите им са взети. Услугата, която им се дължи не може да бъде предоставена. Те подлежат на санкция, защото тази застраховка е задължителна." Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Според него държавата не може да игнорира случващото се, защото ги е задължила да правят този вид застраховки. Освен това пазарът е регулиран и проверен, и гражданите изпитват сигурност при сключване на застраховка. Зарков припомни, че на 10 май Комисията по финансов надзор публикува забрана за сключване на застрахователни договори от тази фирма, в следствие на решение на кипърския регулатор.

"Имайки предвид мащаба на проблема - става дума за 10% от пазарния дял на гражданската отговорност у нас, КФН трябваше да направят много по-мащабна публична кампания и да уведомят хората. Гражданите продължаваха да внасят вноски по застраховките си и след 10 май, което е доказателство, че такава кампания не е направена. Най-изрядните платци ще изтърпят най-големи щети", категоричен бе народният представител.

По думите му по-важно е какво ще се прави оттук нататък. "Разбираме, че МВР са определили гратисен период да не глобяват шофьорите, които имат застраховка при въпросния застраховател, но не са казали за какъв период от време е това и при какви условия", добави Крум Зарков.

По думите му има два подхода. Първият, който е грешен, е да се каже, че е трябвало хората да внимават при кой застраховател подписват. Той обясни, че този вариант не е правилен именно защото пазарът е регулиран и хората трябва да са спокойни независимо с кой застраховател сключват полица.

"Ние предлагаме друг подход. Настояваме той да бъде обсъден и в Народното събрание, а именно държавата да обезщети хората, които надлежно са си плащали вноските, да се застъпи за правата им. Освен това държавата да участва в съдопроизводството по несъстоятелност на фирмата в Кипър, защото надали потърпевшите могат да идат там да се запознаят с тамошното законодателство, за да си защитят правата", каза Крум Зарков. Той разясни още, че в Кодекса за застраховане е предвиден гаранционен фонд по отношение на щетите и обезпечителен фонд, в случаите когато има несъстоятелност, какъвто е този.