Това каза министърът на отбраната Николай Младенов от парламентарната трибуна, цитиран от БТА.

По думите на Младенов ясното формулиране на приоритети ще наложи структурни промени.

Той заяви, че се инвестират много средства в стара руска техника, която осигурява само на хартия способностите на България.

Друго звено, където ще има промени, според министъра, е администрацията. Никой не може да ме убеди, че тя работи ефективно, ефикасно и прозрачно, заяви Младенов.

Министърът смята, че трябва да бъдат преосмислени поетите към партньорите ангажименти. Младенов посочи, че не да се поемат ангажименти, които не можем да изпълняваме. Ще преосмислим мисиите зад граница, каза министърът.

Според него е неизбежно прекратяването или предоговарянето на много от договорите за превъоръжаване.

Друг проблем, според Младенов, е управлението на излишните имоти в системата на МО. Ще внесем в правителството стратегия за управлението на тези имоти и където е възможно, смятаме да се освободим от тях, за да не бъдат в тежест, каза Младенов. По думите му 25 млн. лева струва охраната на тези имоти, която се осигурява от пенсионирани охранители.

Друг приоритет ще бъде приватизацията или смяната на формата на управление на голяма част от почивната база. Управлението на имотите за почивка е един от най-дълбоко вкоренените източници за съмнения за корупция, посочи Младенов. Той добави, че не разбира социалната политика на ведомството като строителство на детски градини. Нека това бъде поето от общините, не бива министерството да се ангажира с дейност, която не му е привична, предложи Младенов. Бюджетът ще бъде намален, с повече разум и по-малко своеволни харчения, мисля, че ще успеем да се справим, каза министърът.