Засега "Отровното трио" е постигнало договорка за съвместно явяване на парламентарни избори единствено с Мая Манолова и нейната гражданска платформа Изправи се.БГ. Това потвърди Николай Хаджигенов в при участието си водената от Мария Цънцарова рубрика в предаването "120 минути" по bTV.

Според него т.нар. трио няма да се разцепва, въпреки че преди няколко дни друг негов представител - Велислав Минеков, постави ултиматум за съюзяване на опозиционните сили с думите: "В случай, че обединението е невъзможно до 23 декември, възнамерявам да прекратя моето политическо и гражданско съучастие".

"Проф. Минеков не казва, че ще напусне триото. Ние сме приятели от години. Казва, че единственият начин да свалим хунтата, да се преборим с корупцията, е да се съберем всички заедно. Нещата за него са сложни като изказ, изисква се по-задълбочено разбиране", заяви Хаджигенов.

Той представи и гледната си точка за развитието на преговорите с други опозиционни формации:

"Христо Иванов ни каза "не" по телевизията. На разговора с нас не каза "не". Каза "ще мислим, ще говорим, ще съберем коалиционен съвет". Видяхме се и със Слави. Разговорът беше лесен. Слави е директен, напълно наясно е, че единствената възможност е да се съберем всички заедно в някакъв вид. С него имаме противоречия на принципни основа по отношение на нещата, които е заявил на политическа основа. На срещата каза, че "ще мислим, и ако има вариант, ще го направим".

Николай Хаджигенов подчерта, че "вратите са широко отворени - за Христо Иванов, като съпредседател на Демократична България, и на Слави Трифонов", потвърди, че засега да има само от Изправи се.БГ и подчерта: "Единствената, на която ú стиска достатъчно да се изправи срещу всички, е Мая Манолова".

На въпрос дали ще се кандидатира за депутат, Хаджигенов отговори: "Ако се наложи, да", а след това допълни:

"Още не сме стигнали до етапа, в който редим листи. Вероятно ще се наложи, защото политиката е мръсна кална локва. Няма начин да бориш корумпирано правителство, без да застанеш отпред".

Попитан дали Мая Манолова ще се кандидатира за депутат, Хаджигенов отвърна с "би трябвало" и обясни, че и като омбудсман, а и сега, тя "показва способност да служи на гражданите".

След като водещата Мария Цънцарова му напомни, че Манолова бе избрана за омбудсман с гласовете на ГЕРБ, той коментира:

"Това може би е компромис за нея, но не и за мен. Какво правим с Христо Иванов? Той беше министър в ГЕРБ. Какво правим с ДСБ и част от Реформаторския блок, които се продадоха буквално на секундата, две секунди след изборите се завъртяха наобратно? "Ние няма да правим нищо с Бойко Борисов" и само и само да влязат във властта, влязоха с тях?"