Един от организаторите на антиправителствените протести от т. нар. "Отровно трио" проф. Велислав Минеков отправи ултиматум, че ако до 23 декември няма декларация за съдействие за честни избори и ясни, обединени намерения, то той ще напусне триото.

Постът му в социалната мрежа е публикуван часове, след като стана ясно, че организаторите на протестите са постигнали принципно съгласие с "Изправи се.бг", гражданската платформа на Мая Манолова, за общо явяване на предстоящите парламентарни избори.

В профила си във Фейсбук проф. Минеков заявява, че иска да напише "няколко думи, не с отчаяние и не с омраза".

"Изглежда самоизяждането е по-желано от съединението. Егоизмът, конспирациите и самолюбието остават единствено значими. От Цицерон до Иван Хаджийски ще бъдем обречени на вечното самовато разединение. Изглежда смисълът от протеста е да остане като част от спомените за някакво единство. Струва ми се, че нямам силите да бъда посредник в нищетата на преклонения разум. Бих желал да бъдем Истанбул или Будапеща, но вероятно е да останем същите, от Освобождението до днес.

Мълчаливото ни съучастие в делата на една престъпна власт и съвършенството на нашите идейни различия ще оставим като мрачно дарение на поколението след нас. Османското наследство ще пазим тайно в душите ни, ще бъдем революционери при подходящ спасител.

С оглед на последните събития. Очаквам ясни съвместни действия срещу превзелата ни шайка и управляващи мутри. Декларация за съдействие за честни избори и ясни, обединени намерения. В последствие правителство насочено в срещу днешната мафия. Да, нужен е компромис, тежък е, боли. Живеещите в миналото трябва да предпочетат бъдещото. И всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции, трябва да направят болезнения жест за обединение. Алтернатива няма. Преговорите са ежедневни, резултатът е очакван.

Съединението прави силата „ – да бъде прочетено от всички честолюбиви и претенциозни заявители на победата. В случай, че обединението е невъзможно /до 23.12./, възнамерявам да прекратя моето политическо и гражданско съучастие. Каквото можах, направих".