"Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен" - с тези думи завърши своето обръщение към народните представители предложеният за освобождаване от председателския пост Никола Минчев, който се изказа от парламентарната трибуна след петчасов дебат по оставката му, предложена и внесена вчера с подписите на депутати от "ГЕРБ-СДС", ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Минчев отправи емоционално обръщение, в което отказа да коментира основанията за предложената оставка. Минути преди гласуването й той припомни защо е станал част от "Продължаваме промяната".

"Влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна на един модел, който властваше до този момент. Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. В такъв парламент може би дори е по-добре аз да не бъда председателят. Защото тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен".

В изказването си Минчев сподели какво му е казал човек от администрацията на Народното събрание във връзка с дейността му като председател на парламента:

"Каза ми, че съм прекалено добър за стандартите, на които е свикнала тази институция", разказа Никола Минчев и беше аплодиран от депутати в залата, както и от присъстващите там премиер и министри.

"За мен беше чест, е и ще продължи да бъде чест, че влязох в Народното събрание, храма на българската държавност, а още по-голяма чест, която вие ми оказахте на 3 декември да ме направите пръв сред равни", каза още Никола Минчев. И допълни, че винаги се стремял да подхожда с уважение към всички народни представители.

"Вярвам, че го оценявате. От днешната дискусия, в която критиките към мен бяха по-малко, мисля, че го оценявате".

Минчев припомни, че всички депутати са избрани от народа.

"Харесва ни, не ни харесва, това е решил народът. Ние сме тук и го представляваме. И на мен ми се е щяло понякога нашата парламентарна група да не е с 67 членове, а със 137, но това няма значение, така е решил българският народ. Затова смятам, че трябва да бъдем диалогични и съм се стремял към това", допълни той.

След гласуването и прегласуването на оставката на Никола Минчев, в кулоарите на парламента той сподели:

"Аз се сбогувах емоционално, защото имам добри чувства. Това е акт на сформирано ново мнозинство. Председателят винаги става жертва, когато управляващото мнозинство стане малцинство".

Никола Минчев остава депутат. До избора на нов председател на парламента длъжността ще се изпълнява от сегашния заместник-председател Мирослав Иванов от ПП.