Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

След като приключи първата среща с представителите на "Продължаваме промяната", разговорите продължават с ГЕРБ-СДС. Така от партията на Бойко Борисов се виждат с Радев втори път за два дни, след като вчера върнаха втория мандат.

Президентът попита ГЕРБ как виждат своята роля в търсенето на решения за преодоляване на политическата криза и отново повтори, че третият мандат е "последната надежда".

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото НС за излъчване на устойчиво управленско мнозинство", каза президентът, но наблегна на това, че хората чакат решения на проблемите си.

"Вие, с вашия голям политически и парламентарен опит, осъзнавате какво означава да се отива на избори в такива критични моменти, да оставаме без парламент и правителство, да има преходни периоди, в които администрацията не може да работи ефективно и на пълен капацитет", подчерта Радев рисковете да стигнем до служебно правителство и избори.

"Как виждате покрай въпроса за властта да се решат проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и на цялата администрация. Дали това няма да пресече вече, както виждаме, ръста в индустриалното производство", взе повод Радев от огласените вчера от икономическата министърка Корнелия Нинова данни за рекорд в износа и вноса.

Снимка: БТА

"Готови сме да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите, това обаче не означава, че нашето становище за това, че не може да има стабилно мнозинство в 47-ото НС, се е променило, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Нашата ПГ ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство, но фактът, че сме тук, и осъзнавайки, че държавата е в серия от кризи, поемаме отговорност за търсене на решения за това как да се справи държавата с тези кризи", ангажира се Атанасова. 

Снимка: БТА

Тя изреди редица законодателни решения, с които опозиционната партия вече е помогнала за решаване на проблеми, и добави, че готовността това да продължи зависи и от другата страна. Председателят на ПГ на ГЕРБ припомни, че с тяхна заслуга са факт компенсациите за бизнеса, общините, храмовете и болниците заради скъпия ток. Атанасова добави и предложението на ГЕРБ за таван от 2,70 лв. за бензина. 

Заедно с Десислава Атанасова на консултациите при президента влязоха още Деница Сачева, Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Костадин Ангелов и Делян Добрев. "Това са хора, които могат да дадат решения, стига да има кой да се вслуша в тях", добави Атанасова.

Снимка: БТА

От ГЕРБ са категорични, че трябва да се върви към предсрочни избори и няма да правят опити за подкрепа на сформиране на ново правителство в този парламент.

На излизане Десислава Атанасова потвърди, че тяхното становиище не е променено. "Имахме много задълбочен разговор за всички кризи, които са в страната от няколко месеца и как трябва да се търсят решения", каза тя пред медиите и разкри, че с президента са анализирали много внимателно причините за тези кризи.

"И според нас една от причините е, че няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп. И единствената възможност някой да им се противопостави е да им се противопостави мнозинството. И това се случи - първо с вота на недоверие и после с цялостното прекрояване на държавния бюджет", каза Атанасова.

Тя уточни, че има предвид семейство Лорер.

"Тайна ли е, или истина, че фамилията на Лорер управлява едновременно министерството на иновациите, Здравната каса и министерството на финансите, съпруг и съпруга", попита Атанасова.

"Освен това, тайна ли е, или е истина, че министър-председателят и неговият началник на кабинетса в някакви отношения", продължи председателката на ПГ на ГЕРБ по адрес на Кирил Петков и Лена Бориславова.

От ГЕРБ не отговориха дали са участвали в закуската при американската посланичка Херо Мустафа, но на въпрос дали върху тях е упражняван натиск да се състави правителство, Томислав Дончев отрече.

"Никога не работим под натиск, никога", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Атанасова пък добави, че решението за правителство и неговия състав взема само НС, а президентът издава указ, ако се стигне до служебен кабинет.

След ГЕРБ на ред да влязат на консултации при президента са от ДПС, следват "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". Консултациите с всички парламентарни сили ще продължат само един ден.

Президентът вече заяви, че независимо дали са в управление, или в опозиция, всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза.