До края на другата седмица се очаква да бъдат удостоверени машините за гласуване. ДАНС изцяло присъства в този процес, научихме си урока от предния път. Това каза министърът на електронното управление Валентин Мундров по БНТ.

Той обясни, че машините са пристигнали в министерството на 11 май, а процесът по удостоверяване е започнал на 13 май и към момента е завършен на около 50%.

"На 2 май методиката бе публикувана за публично обсъждане, а на 9 май са приети всички предложения. Разликата от старата методика е в публичността - на официално събитие изтеглихме номерата на машините, които ще минат процеса по удостоверяване", допълни министърът.

"Информационно обслужване" не участва в процеса по удостоверяване. То се извършва от експерти на МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Следващата стъпка е процеса по доверено изграждане, който се извършва от ЦИК. Чак тогава всички машини ще бъдат разпратени по избирателните секции.

"На този етап смятам, че увереността на гражданите в машинното гласуване е много висока, но трябва да извървим допълнителни стъпки, за да преминем към дистанционно гласуване", коментира още Валентин Мундров.

По думите му хакерски атаки има много и с наближаването на изборите се увеличават - "това е новото нормално". Ние сме предприели абсолютно всички мерки, за да се защитим, да не бъдем пробити и да няма изтичане на каквито и да е било данни, допълни министърът.

Зад повечето от атаките стоят спонсорирани групи от чуждестранни държави извън ЕС, обясни той. Една от най-честите атаки продължава да е DDoS - блокиране на достъп до определен сайт.