Министерството на труда и социалната политика не смята да предприема принудителни мерки за задължителна ваксинация на социалните работници, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев по време на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Кръстев отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, която поиска становището на министерството по повод настояването на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за задължителна ваксинация на някои категории работещи, сред тях и социалните работници.

Кръстев заяви, че министерството няма да предприема задължителна ваксинация, на която и да е категория български граждани, но призова всеки, който има възможност и здравословното му състояние позволява, да се ваксинира, като това особено важи за хората, които работят в социалните услуги, тъй като те са в постоянен контакт с рискови групи.

Бързо проучване, направено в системата на МТСП, сочи, че близо 50 процента от заетите в системата на ведомството, са или ваксинирани, или преболедували с наличие на антитела, посочи Кръстев.

Около 25 процента са имунизираните потребители и персонал в социалните услуги, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Към началото на септември общият брой на заразените с натрупване в сферата на социалните услуги е 5006 души, от които заразените потребители са 3425, а персонал- 1581 души. Общият брой на имунизираните с натрупване е 6530 души, от които потребители 4825, а персонал 1705. Клисурска също призова за ваксиниране в системата.

На този етап министерството прилага всеки ден насърчителни, но не и принудителни мерки за ваксиниране, обобщиха заместник-министрите.