Няма теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ и не е имало, заявиха министърът на правосъдието Надежда Йорданова и Божидар Божанов, министър на електронното управление, на брифинг днес в Министерството на правосъдието.

Към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона, уточни министър Йорданова. Тя съобщи, че броят на самоосигуряващите се лица у нас е около 350 хил. Ние сме направили анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона и подготвяме законодателно изменение, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам, каза тя. Предвиждаме всички данни, които имат характер на лични и несъответстват на регистър БУЛСТАТ - да не бъдат във видимата част, а само за служебни справки", каза Йорданова. Има последващи няколко изменения в закона, но тази норма не е била преразгледана в нито едно от тях, коментира тя. 

Министърът на електронното управление Божидар Божанов уточни, че и от техническа, и от правна гледна точка - теч не е имало. Той заяви, че е проучен трафикът към регистъра за зловредно влияние.

Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв, категоричен бе и министърът на електронното управление. Анализиран е и трафикът към регистъра, за да се види има ли струпване или необичайна активност.

"Системата, освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност. Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване", допълни той.

На въпрос как се е стигнало до това някой да нарече това "теч на информация", Божанов обясни, че в сила от началото на януари е едно изменение на закона за регистър БУЛСТАТ, което сменя идентификационния код, с цел по-малко лични данни да бъдат публични. Поради това много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до заключението, че личните им данни са там. Те са там от 15 години, но сега повече хора са разбрали за това, смята министърът на електронното управление.

Йорданова отрече да има натиск върху главния прокурор

В отговор на въпрос министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира и разпространено от "Ние идваме" писмо от 21 декември миналата година на главния прокурор Иван Гешев, адресирано до председателя на Европейския парламент, председателя на Европейската комисия, еврокомисари, председатели на парламентарни групи и посолства на съюзнически държави в София, в което главният прокурор твърди, че се оказва политически натиск върху прокуратурата.

"Смятам, че поведението - както моето, така и на управляващата коалиция и на служебните министри, които настояват главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона и даже в някои случаи за неговото нарушение, не е политически натиск, а напротив - изпълнение на правомощията в съответствие с конституцията и законите", отбеляза министър Йорданова.

В писмото се настоява за оставката на премиера Кирил Петков, чиито изявления са "са опит за политическо влияние върху независимостта на съдебната власт".

В подобен тон се споменава и за работата на вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния министър Надежда Йорданова, за които пише, че в прав текст са поискали оставката на главния прокурор.