След като миналата седмица заяви, че промени в кабинета са неизбежни, днес той уточни, че в момента БСП и ДПС правят собствените си анализи, предаде БНР.

Министър-председателят категорично отказа да спомене имена на министри, които ще бъдат сменени. Орешарски вече издаде само, че ще са по-малко от 5-6.

"Чета различни интерпретации, сигурно е нормално в напрегнатата обстановка. Не задавайте персонални въпроси, никога не бих ги казал", заяви премиерът , запитан кои министри предстои да бъдат сменени, цитира го БТА.

Премиерът подчерта, че за обсъждането на министерските позиции ще са водещи целите, които трябва да бъдат изпълнени и дали конкретните министри могат да ги следват.

"Аз вярвам в повечето от тях", заяви лаконично премиерът.

Запитан за исканата оставка на министъра на здравеопазването Таня Андреева от протестиращите в Спешна помощ, той отговори:

"Аз чух, че доста голяма част от системата се присъединява в нейна подкрепа. Критерий за смяна няма да бъде мнението на малка група хора".

Преди дни Лютви Местан съобщи, че ДПС има две кандидатури за поста министър на околната среда и водите на мястото на Искра Михайлова, която стана евродепутат вместо отказалия се Делян Пеевски.

Местан заяви, че няма да е коректно към онзи от двамата кандидати, който няма да бъде предложен окончателно, затова отказа да съобщи кои са те.

"Няма защо да ви заблуждавам, че предложението за нов министър ще дойде непременно от премиера. Предложението ще дойде от нас, но ще се съгласува с него", призна тогава лидерът на ДПС.

Той вече декларира, че не може да се очаква от партията му да стане причина за свалянето на кабинета, макар да не скри опасенията си, че той няма да изкара цял мандат.

Междувременно Румен Петков от АБВ отправи обръщение към Пламен Орешарски, в което се казва:

Чувам, че премиерът сега ще направи и самостоятелно министерство на енергетиката, което ще оглави Георги Христозов. А това вече ще е върхът на наглостта. Назначен е на ключови места, без достъп до класифицирана информация, с осъдителна присъда".

Христозов беше назначен в съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" и в борда на БЕХ, въпреки, че е осъждан и е с отнет достъп до класифицирана информация.

АНКЕТА: Кои министри ще смени Орешарски?