Министерството на отбраната не отчита опасност от използване на ядрено оръжия от Русия, заяви служебният министър Димитър Стоянов пред медиите след годишната конференция на началника на отбраната.

"Надявам се да не е поредната заплаха, отправена от страна на Русия, и демонстрация на сила с това да излезе от последния действащ договор по ограничаване на ядреното въоръжение. Надявам се разумът да надделее в тази ситуация. Към момента в Министерство на отбраната не отчитаме като реална възможност използването на ядрено оръжие от руската страна, но това е показател, че вървим към ескалация на конфликта, но не и към мирното му разрешение", коментира Димитър Стоянов.

По думите му не се водят разговори със съюзни държави за подпомагане на България по охрана на въздушното пространство на НАТО.

Страната ни е получила само една оферта за заместващи изтребители, която е била твърде скъпа и не е приета. Предстоят разговори с Франция, Швеция и Израел за самолети на лизинг. Работи се и по удължаване на летателния ресурс на МиГ-29, като се водят разговори с Полша и с още една съюзна държава, добави Стоянов.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че България е закъсняла за евентуално сключване на така наречените "триъгълни сделки" за предоставяне на оръжия на Украйна, а това решение е трябвало да се вземе от редовно правителство.

"При такива сделки няма реална модернизация, а само съвместимост. Даваме съветско въоръжение и получаваме старо западно. Оттук и проблема с логистика и обучение", посочи Стоянов.