Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали. Проблем имат други политически партии. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по повод искането на оставки на министри от страна на БСП заради проблемите със системата за електронни винетки.

По думите ѝ атаките към системата са както хакерски, така и политически. "Искам да подчертая, че това е много сериозна система, по която ние ще продължим да работим", подчерта министър Аврамова.

Тя обясни, че най-големият бум за закупуване на винетни стикери се очаква да бъде в края на месец януари. "До тогава ще имаме и въведените нови начини за закупуване на винетки.

Няма проблем с подаването на оставки. Всеки от нас носи оставката в джоба си. Това е най-малкият проблем. Засега сме съсредоточени в това да свършим добре работата си и да полагаме усилия. Екипите работят, подаваме своевременно информация и в момента се въвеждат апарати за самотаксуване, утре ще се оборудват и нови работни места. Нашата работа е да продължим да надграждаме системата и да я приведем в състояние на перфектност. Политическите дивиденти от въвеждането на тази система не мисля, че е най-доброто, дори напротив, очаквахме подкрепа от всички политически сили, защото въвеждането ѝ от август месец ще генерира приходи и тези приходи са безкрайно необходими за ремонт, рехабилитация и изграждане на републиканската пътна мрежа. Всеки петък опозицията ми задава въпроси и всички те са свързани със състоянието на републиканските пътища. Нашата работа е да въведем тази справедлива система и да генерираме приходи, за да ремонтираме пътищата в държавата", посочи тя.

Днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал да бъдат уволнени трима чиновници, пряко отговорни за електронната система за продажба на винетки.

Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи. Подчертавам, работи, каза Аврамова.

"Тестовете минаха без констатиране на дефекти, такива бяха отчетени след нейното пускане реално от 17 декември, когато започнахме да продаваме електронни винетки", коментира тя и обясни, че след периода на нейното пускане са били констатирани няколко проблеми зони.

"Веднага беше докладвано на изпълнителя по договора, а това е "Капш". Тези проблеми са отстранявани своевременно. Имаше също така и няколко нерегламентирани атаки срещи системата", подчерта още регионалният министър.

"Първо, софтуерен проблем с апаратите за таксуване, отстранен от "Капш" в рамките на гаранционния период, проблем с актуализиране на винетка след плащане, проблем с банковите преводи. Четвъртият, който се оказа важен и доведе до забавяне на монтажа на апаратите за самотаксуване на гранично-пропускателни пунктове", посочи министър Аврамова, като обясни, че крайният срок за монтиране е бил до края на декември месец 2018 г. 

Заради забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове ще се приложат санкции и неустойки по договора с изпълнителя, каза още министърът.

По думите ѝ монтирането на апарати на граничните пунктове е трябвало да се случи до края на 2018 г. "Това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим съответните изпълнения на раздел от договора, санкции и неустойки. Ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора след направения анализ", подчерта тя.

На всички граждани, които са заплатили два пъти за една винетка, средствата им ще бъдат възстановени, каза още министър Аврамова.

"За това трябва да подадат заявления в Областното пътно управление или в централното управление на Агенция "Пътна инфраструктура", като заявление в свободен текст и към него трябва да има информация за закупената винетка и доказателство за нейното закупуване. Средствата ще бъдат възстановени", посочи тя.

По думите ѝ атаките към тол системата са ежедневни. "Днес констатирахме незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за закупени винетки. Въпреки хулите и атаките, въпреки опитите за извличане на политически дивиденти срещу системата, искам да кажа, че това е изцяло нова система, която ние ще доведем до перфектност. Ще увеличим точките за закупуване от гражданите", коментира тя.