За нас оставката на министри е абсолютно задължителна - отговорността е политическа, а не на чиновници, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция в партийната централа, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди заради проблемите с електронните винетки да бъдат уволнени двама шефове от АПИ и съветник на регионалния министър.

"Няма отговорност за правителството, защото виждаме какви решения са взети днес. Отново трима чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорност заради това, което причиниха на всички. За стотици български граждани новата година започна с проблеми, напрежение, тревоги около винетките. Проблемът с винетките показва за нас няколко неща неща. Системата е в пълен хаос, управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, унищожена е правовата държава и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа. За неговото правителство отново няма отговорност", каза още Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя подчерта, че предложенията за въведане на тол системата бяха внесени от депутати от ГЕРБ, които не са излезли да обяснят какво са направили и каква отговорност ще носят.

"Унищожена е правовата държава, защото предложенията за въвеждането на системата не бяха направени по нормалния законов ред. Нямаше никакво съгласуване, не бяха внесени от Министерски съвет, а от депутати от ГЕРБ - Нанков, Иванов и друга група депутати, които в момента не ги виждаме никъде. Да излязат и обяснят какво направиха и каква отговорност ще носят. Последните поправки в закона ги внесоха на 17 декември, на 31 декември премиерът Борисов включи Северната тангента в системата, на 2 януари я извади. Ето и доказателство за хаоса, неграмотността и пълното погазване на правовата държава и на законодателния ред в страната", изтъкна лидерът на левицата.

Нинова каза още, че управляващите се подиграват с народа с изказването "От хартиен носител, когато се минава, винаги има сътресения".

"Никога няма сътресения, г-н премиер, нито в Германия, нито в Австрия, нито в Унгария има сътресения. Има в България", коментира тя.

По думите й администрацията и Министерски съвет са абсолютно некомпетентни да създадат тази система така, както трябва.

Правителството трябва час по-скоро да освободи държавата от управлението си, коментира пък заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и зам.-председател на Транспортна комисия Георги Свиленски.

Във връзка с това, че кметовете трябва да определят кои пътища в общините ще са платени и кои не, той каза:

"Следва следващата стъпка - определянето на цените. Когато едни общини ще кажат, че ще са им високи цените, а други, че са им ниски, тогава пак министър-председателят ще определя еднолично".

Свиленски попита това няма ли да се превърне в инструмент за наказание за послушни и непослушни общини.

"Един министър говореше, че пътищата с лошо качество няма да се таксуват. Кой го определя това нещо? Г-н Борисов е факир на темата "Когато с нещо не мога да се справя, да го прехвърля на някой друг". Да прехвърляме на общината, вие си я поддържайте. Очаквам скоро да прехвърли държавата да някого, защото не може да я управлява. Очакваме в най-скоро да прехвърли тази отговорност на някой друг, не знаем обаче на кого. Затова в началото на процеса по стартирането на тол системата, светваме лампата Министерски съвет да влезе във функциите си, да поемат ясна отговорност министри, които са ангажирани с този процес", каза Свиленски.