По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Вчера, след среща в Министерски съвет заради хаоса, Борисов се извини на шофьорите.

"С голямо извинение за трудностите, но когато от хартиен минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения. Надявам се до 10 дни да бъдат отрегулирани всички процеси", каза той и добави, че се надява до дни винетка да може да се купува и през банкомати.

Изпусната пред микрофоните реплика на Антонов към негов колега в края на въпросната пресконференция придоби голяма медийна популярност:

Снимка: bTV

Антон Антонов

Снимка: Булфото

Междувременнно тази сутрин председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов заяви пред Нова телевизия, че неговата оставка не е искана и самият не е подавал такава.

"Дейността на АПИ не се свързва само с продажбата на винетки, тя е много по-голяма - свързана е с изграждането на инфраструктура и т.н. Има си членове на УС, които отговарят за различни видове дейности. В случая колегата, който е уволнен, е човекът, който отговаря за винетките. Разбрах вчера вечерта за уволненията - това е преценка на премиера, не е съгласувано с мен. Антон Антонов - шефът на тол управлението, е назначен през декември, но преценката му за освобождаване не мога да я коментирам", заяви той.

Глосов съобщи, че в момента се извършва проверка на фирмата-изпълнител, след която ще стане ясно дали и за нея ще има санкции.

"Дали ще бъдат само тези хора, които ще поемат отговорност, или и фирмата изпълнител, това ще преценим през следващата седмица. Ако фирмата не е спазила графиците - това се проверява в момента, ще си понесе последствията, каквито са разписани по договор", каза Глосов.

По думите му има проблеми със софтуера за винетките, но на тях веднага се реагира и се отстраняват.

"Но винаги има такива моменти и считаме, че в рамките на една седмица вече няма да има подобни проблеми. Увеличават се непрекъснато продажбите на винетки и това е нормално. Към момента има над 71 хил. продадени винетки за над 5 млн. лв. - т.е. системата вече започва да работи", посочи Глосов.

Според него външна намеса е причина за проблема с конвентирането на хартиените стикери в електронни винетки.

"Това по-скоро е слабост в разработването на софтуера - да не се допуска въвеждането на един и същи номер повече от веднъж. Системата е тествана още от ноември месец, но към 17 ноември, когато беше въведена, не създаваше такива проблеми", заяви още шефът на АПИ.