Изгонването на българския дипломат е ответна стъпка и външното министерство на Русия я е предприело в момента, в който е била подготвена. Това каза пред bTV говорителят на ведомството Мария Захарова в отговор на въпрос защо Москва предприема мярката сега - повече от месец, след като София обяви за персона нон грата служител на руското посолство у нас.

По-рано източник от Руското външно министерство заяви пред РИА Новости, че изведеният български дипломат от Русия  е "огледален отговор", за който имаше предупреждение от руската страна. "Това, че българската страна реши да придаде гласност, потвърждава липсата й на други информационни причини", допълни той.

Тази сутрин стана ясно, че на посланика ни в Русия - Атанас Кръстин, му е била връчена протестна нота и дипломат от мисията ни в Москва трябва да напусне страната в рамките на 24 часа.

През октомври България обяви като персона нон грата руския дипломат Владимир Русяев заради разследване за шпионаж. От държавното обвинение съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж. Фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът е с имунитет.  В отговор зам.-министърът на външните работи на Русия - Александър Грушко, заяви, че ще бъдат разгледани реципрочни мерки. До днешния ден, обаче, поне публично развитие нямаше.

"Обвиненият в шпионаж руски дипломат е напуснал България. Адекватен отговор" - така определи реакцията на руските власти Александър Михайлов, член на руския Съвет по външна и отбранителна политика.

"Това е международна практика и не виждам нищо странно. Смятам, че трябва да се обърне внимание от следния ъгъл: Какви основания имаха българите да върнат в Русия нашия дипломат? Повече от убеден съм, че никакви", коментира Михайлов за bTV.

По-рано от БСП свързаха изгонването на български дипломат от мисията ни в Москва и с "непремерено изказване" на премиера Бойко Борисов за "Турски поток".

"Лошо е, когато се стигне до изгонване на дипломат. Фактът, че се стига до подобни отношения между Русия и България, както и самото изявление на руския президент Путин за забавянето на "Турски поток" означава, че има проблем", заяви по-по-рано зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин по повод изгонването на български дипломат от мисията ни в Москва. По негово мнение отговорът на Борисов не е бил премерен и ясeн по отношение на строителството на "Турски поток".

"Призоваваме министър-председателя и правителството да се опитат да нормализират отношенията ни с Русия, а не да задълбават допълнително в посока засилване на напрежението между двете страни", заключи Вигенин.

От ГЕРБ обаче  смятат, че в отношенията между България и Русия нямат промяна, а обявяването на дипломат за персона нон грата няма връзка с "Турски поток",