Русия обяви за персона нон грата български дипломат, съобщи МВнР днес. Нотата е била връчена днес на българския посланик в Москва Александър Кръстин. Неговият ранг е равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. МВнР съобщи, че българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания 24-часов срок.

"Лошо е, когато се стигне до изгонване на дипломат. Фактът, че се стига до подобни отношения между Русия и България, както и самото изявление на руския президент Путин за забавянето на "Турски поток" означава, че има проблем". Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. По негово мнение отговорът на Борисов не е бил премерен и ясeн по отношение на строителството на "Турски поток" (виж по-долу).

"Призоваваме министър-председателя и правителството да се опитат да нормализират отношенията ни с Русия, а не да задълбават допълнително в посока засилване на напрежението между двете страни", заключи Вигенин.

ГЕРБ обаче смятат, че в отношенията между България и Русия нямат промяна, а обявяването на дипломат за персона нон грата няма връзка с "Турски поток", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков. С немски дипломат беше направено същото действие и както виждате "Северен поток" не страда от това, отбеляза Тома Биков.

След разговор с външния министър Екатерина Захариева той е разбрал, че срещата на посланика ни в Москва Атанас Кръстин в руското външно министерство е била съвсем добронамерена. Смятам, че няма промяна в отношенията между България и Русия и общите проекти, добронамереността между двете страни остава валидна, посочи депутатът.

В същия дух се изказа и Валери Симеонов, зам-председател на Народното събрание и председател на НФСБ. Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал между България и Русия, това са едни стандартни ответни действия, свързани с отстраняването и с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец, коментира Симеонов.

По негово мнение възможна е връзка с изказването на Владимир Путин, че "Турски поток" може да заобиколи България, но според него не трябва икономическите въпроси да бъдат пряко свързани с доказан шпионаж. "Отношенията на България с Русия на първо място трябва да са икономически. С други думи България трябва да си гледа интересите", категоричен е Валери Симеонов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на този етап също не се ангажира със становище. Не сме запознати с тази тема, като се запознаем, ще я коментираме, обеща той.

Москва: Това е огледален отговор

Източник от Министерството на външните работи на Руската Федерация коментира пред РИА Новости съобщенията в медиите за изгонването на български дипломат от страната, като съобщи, че това е било "огледалният отговор", за който е предупреждавала руската страна.

"Това е огледалният отговор, за който предупреждавахме", заяви той. Фактът, че българската страна реши да направи това публично достояние, потвърждава, че там липсват други информационни поводи", добави той.

РИА Новости припомня, че през октомври българските власти изгонват руски дипломат от страната, подозирайки го в шпионска дейност. Зам.-министърът на външните работи Александър Грушко тогава обяви, че Русия ще предприеме ответни действия.

Същия месец бе съобщено, че българските власти отказват да издадат виза на военен аташе в руското посолство в София. Решението за отказ е взето по препоръка на неназована институция, с която назначението е било съгласувано. Москва беше информирана за това решение, съобщи тогава българското външно министерство.

Отново през октомври говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че ведомството не коментира отказа на България да издаде визи на военния аташе на руското посолство в София, но ще действа по дипломатическия принцип за реципрочност.

Защо бе намесен "Турски поток"

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че "българската страна умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия". При това положение, ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ за Южна Европа, изтъкна Путин на съвместна пресконференция в Сочи след среща със сръбския си колега Александър Вучич. Очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството, убеден е Путин.

Последва остър отговор от премиера Бойко Борисов. Пред bTV той каза, че "сигурно чисто политически не им е приятно, че България е толкова лоялен, силен член на НАТО и Европейския съюз". "България спазва процедурите на Европейския съюз. Ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция, ръководещият да каже - тази фирма да отиде да строи", изтъкна премиерът.

Междувременно в заключителното комюнике на 29-те лидери от НАТО се казва: "Агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност".