Уличеният в шпионаж първи секретар на руското посолство в София не е напуснал България вчера, затова е обявен за персона нон грата, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

От прокуратурата и ДАНС са информирали МВнР за разследването и в петък е била проведена среща с посланика на Руската федерация Анатолий Макаров. От българска страна е отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа.

"След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България", съобщиха от външното ни ведомство.

До момента от мисията на Москва в София не са коментирали официално случая. В сайта на посолството като първи секретар са вписани девет дипломати.