Лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки поиска оставките на вицепремиерите от Обединените патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

"Виждам, че днес Волен Сидеров иска оставката на Валери Симеонов. И двамата с Каракачанов трябва да си ходят максимално бързо, защото излагат не само себе си, но и българския народ. Правителството максимално бързо трябва да се изчисти от тези хора, най-вече от екземпляра Красимир Каракачанов. Той трябва да се оттегли от поста като преди това се извини на народа за поредната обида, която му нанесе", заяви Марешки пред журналисти.

От партията му уточниха, че по време на честванията на Илинденско-Преображенското въстание, военният министър е заявил, че "държавата не върви, а народът само мрънка и пие" и според него няма как след "изпиването на третата ракия в кръчмата да се оправи държавата".

"Преди време той каза да си пием хапчетата, но като го гледаме как се държи, ние настояваме той самият да спре онези хапчета, че серията му от гафове стана доста голяма- като започнем с фирмите на султанките, минем през опитите да уреди с най-висшето държавно отличие спорни фигури и стигнем до най-голямата вреда, която нанесе на народа - разграбването на 6 милиарда лева за излишна в момента военна техника. Още по-лошото е, че няма да изхарчи тези пари сега, а ги разсрочва в годините, когато него няма да го има във властта, но поколения българи ще продължават да плащат", каза още Марешки, цитиран от своя пресцентър.

Още вчера той атакува остро Каракачанов с думите:

"Той е най-големият политически измамник, защото в програмата му нямаше разходи за самолети, имаше разходи за пенсии, за лекарства, за полицаи на село. Тези неща ги забравиха много бързо, най-вече той. "Дойче веле" го казва, че избраниците на Каракачанов са най-излъганите избраници. Много по-изтънчени, аристократични политически измамници от Каракачанов съм изобличавал. Няма да го оставя така тихомълком да се изниже по терлици от простотиите, които прави, ще си понесе отговорността".

По думите на депутата бизнесмен "ВМРО е Троянският кон на ДПС в коалицията, те участват в управлението през ВМРО и затова тази коалиция никога няма да се разпадне, защото зад тях стоят други интереси, които ги управляват".

Днес, попитан дали, ако някоя партия от Обединените патриоти се оттегли в опозиция, "Воля" ще заеме нейното място в управляващото мнозинство, Марешки припомни, че в нарочна декларация от партията са заявили, че по никакъв повод в този мандат на парламента няма да участват в каквото и да е правителство и няма да влизат в управлението, предаде БТА.

"Ще продължаваме да осветяваме неизпълнените обещания на всички, които предизборно са лъгали на килограм, защото животът си върви, идват следващите избори и хората трябва хубаво да огледат кого са пратили в парламента и да вземат съответните решения за корекции", каза още лидерът на "Воля", който изрази увереност, че на следващи парламентарни избори ще постигнат по-добър резултат.

"Воля" ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, каза още Веселин Марешки.

Именно той скара партията на Валери Симеонов - НФСБ, и "Атака" на Волен Сидеров. Той настоя Симеонов веднага да се извини на "Атака", ГЕРБ и премиера Бойко Борисов заради обвиненията в лобизъм в полза на братя Домусчиеви. 

Сидеров обаче атакува вицепремиера и заради Закона за шума, като настоя промените в него да бъдат изтеглени преди второ четене, защото удрят по туризма.

"Лесно можем да намерим кой да замени Валери Симеонов", заяви дори Сидеров, според когото той не изпълнявал управленската програма.

Самият Борисов пък коментира на заседанието на Министерски съвет:

"Ако сме искали да спасим редник Киро, редник Райън или който и да е - нямало е да заведем дела. Това искам да кажа".

Той каза това по повод думите на Симеонов от преди дни, че целта е "спасяване на редник Киро" (Кирил Домусчиев, който чрез компания, в която участва, е приватизатор на БМФ - б.р.). Компанията загуби дело срещу държавата и според решението на Върховния касационен съд трябва да плати 58 млн. лева за неспазване на приватизационния договор. Преди това решението на арбитража бе в полза на БМФ, които поискаха ревизия на договора заради появила се "стопанска непоносимост" на част от изискванията по него.

Вчера и от ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят ветото на президента, за да докажат, че не защитават ничии интереси.