"Голямо напрежение няма, но напрежение има. Аз неслучайно казах, че така не може да продължава. Ластикът наистина е опънат. Аз не искам да го късам, но той си има своя фаза на крайно опъване и след това изплющява нанякъде". Това коментира пред БНР министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод коалиционните взаимоотношения и възникналото напрежение между патриотите и ГЕРБ.

За опънатия ластик Каракачанов предупреди премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на коалиционен съвет преди два дни (на 25 февруари). "Един ластик като се опъва, опъва и се къса накрая. А като се скъса е трудно да го вържеш", казал тогава председателят на ВМРО.

Днес той отправи забележка, че през последната година като вицепремиер по сигурността научава за акциите на МВР от телевизиите и от вестниците. Според него "това не е нормално". Като пример за такава акция Каракачанов вече посочи задържането на директорката на Басейнова дирекция в Пловдив.

По думите на Каракачанов отношенията не бива да продължават по този начин.

"На последния коалиционен съвет поставих въпроси, които по мое искане или по искане на Обедините патриоти са вкарани в програмата, но не се движат. Например, минималните пенсии - 300 лева. Разбрахме се, че това ще стане. Военното обучение в училище, доброволната военна служба. Всичко това като проекти сме го вкарали. Заради несъгласувана финансова рамка, топката се тупа втора година... Интеграцията на циганите... Доброволните отряди. Имаме 11 неща... Неща, които касаят малко средства, но са важни за обществото, но понеже коалиционните партньори са коректни, не вдигат шум, нещата не се случват", каза Каракачанов.

Из диалога между премиер и вицепремиер

"С тоя ластик нито за пенсиите се чу, нито за това, което правихме сметките (по време на коалиционния съвет), заяви премиерът Борисов.

"Да, де, ама нали говорехме да не го казваме отсега", опонира Каракачанов.

"Е, да не го правим, ама ние 3/4 от времето правихме сметки, излезе накрая ластика", отбеляза Борисов.

Каракачанов днес подчерта: "Аз не съм се женил за министерския пост. Или ще вършим някаква работа, или няма смисъл".

В сряда, 26 февруари, Борисов съобщи, че е отпаднал един от проблемите в коалицията: на въпросния коалиционен съвет е решено една от квотите на ГЕРБ в Комисията за регулиране на съобщенията да бъде преотстъпена на "Обединени патриоти".

Някои от 11-те идеи на ВМРО

  • вдигането на минималната пенсия на 300 лева;
  • въвеждане на военното обучение в училище.
  • доброволна военна служба. Според Каракачанов нейното въвеждане се бави, а в страната има много млади хора, които искат да получат военни умения. След обучението част от тях ще изберат военната професия, другите - няма, но ще бъдат зачислени в резерва и смешната цифра от 3500 души, които в момента са в резерва, ще се промени. По думите на Каракачанов е възможно да бъдат обучавани годишно около 1500 души. Базата я има, може да бъде намерено и финансиране, при това без да се натовари много бюджетът, каза вицепремиерът.
  • борбата с битовата престъпност;
  • интеграцията - образователна и трудова, на циганите.

Предложенията ни по тези теми "отлежават", макар че са много важни за обществото, смята вицепремиерът, цитиран от БТА. Той отбеляза, че като коалиционни партньори досега са били коректни и не са вдигали шум, но ситуацията ще се промени.